Следвайте ни

Морето измести Хисаря и Баня за болните германци

viber icon

Курортите около Пловдив няма да бъдат включени в престижния каталог за здравно осигурени немски граждани

Спа и балнеологичните курорти, които са в изобилие около Пловдив, няма да бъдат включени в каталога за германски граждани, които ще могат да се лекуват у нас по линия на тяхната здравноосигурителна каса /GKV/. През миналата година немската Каса включи България в препоръчителния списък с места за лечебни процедури, СПА и рехабилитация, които нейните граждани могат да ползват за сметка на осигурителната система. Това бе успех на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова. Сега обаче става ясно, че в каталозите ще влязат само балнеоложките центрове в морските курорти Албена, Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Поморие и Бургас. Утвърдени спа курорти като Велинград, Хисаря, Баня са аут. 

В резултат на договорките още тази пролет у нас трябваше да дойдат около 5000 здравни туристи, ала заради световната пандемия идването им отпадна. През септември тази година се очакват първите германски туристи по здравните каси в Св. Константин и Елена, заяви наскоро вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравноосигурителните каси в държавите, включени в този списък. Българските бази ще бъдат финансирани директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Всяко здравноосигурено лице в Германия има право да ползва тази възможност веднъж на три години или по-често при медицински показания.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Митев

Митев

23.08.2020 | 14:40

На мутрите имотите и хотелите са на морето, познайте кого ще подкрепи правителството......

Отговори
0 0
Тони

Тони

22.08.2020 | 11:23

Тъпата мисирка Ангелакова това можа да сътвори, Велинград и Хисаря Не, защо? Най-големите балнео курорти на Балканите са аут. Чии интереси защити и защо изяде хляба на хората от тези градове? България не е само море!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?