49

Море 2024 става още по-скъпо

Очертава се ценови скок на чадърите и шезлонгите по БГ Черноморието. Още през януари Министерство на туризма е разплатило до концесионерите на морски плажове уведомление, че годишните наемни цени и концесионни възнаграждения, дължими към държавата, се индексират с инфлацията. За база ведомството ползва средногодишния инфлационен индекс за 2023 г.,  който е 9.5%. Ежегодната корекция на договорите е заложена в Методиката към договорите. Припомняме, че миналата година държавата индексира договорите с цели 15.3%. Част от наемателите и концесионерите успяха да удържат цените на плажните принадлежности, но друга – ги вдигнаха.  Най-вероятно за лято 2024 г. повечето ще изберат втория вариант и така лятната почивка ще ни излезе още по-солена.

Министерство на туризма е разписало таван на цените за чадъри и шезлонги по плажовете. Сега концесионерите търсят среща с Министерски съвет, за да договорят отпадане на тези пределни цени. 

Миналото лято плащахме за чадър между 6 и 15 лева, а за един шезлонг – между 7 и 10 лева. Проблем обаче беше, че дори и един човек трябваше да плаща за комплект плажни принадлежности, дори и да не ползва втория шезлонг.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Чудесно!

Чудесно!

05.02.2024 | 15:23

Миналата година бяхме в Турция. Тази ще сме в Албания.

Отговори
6 0
Мухахахаа

Мухахахаа

05.02.2024 | 15:18

Карат с всяка изминала година все повече и повече българи да ходят на почивка в Гърция, Турция, Албания и т.н. Това е наща политика, вместо да се стремят да привличат туристи, те се чудят как да ги отблъскват само и после мрънкат, че българите ходили в съседните страни.

Отговори
11 0
ОПА ОПА

ОПА ОПА

05.02.2024 | 15:16

А В ГЪЦИЯ ВСИЧКО Е СПОКОЙНО :) ;) ;)

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?