Следвайте ни

Монополизира ли се интернет пазарът?

От КРС искат да отпадне задължението на БТК да предоставя достъп до подземните си мрежи на фиксирана цена

viber icon

Комисията за регулиране на съобщенията е един от органите в държавата, която трябва да следи пазара на комуникации и интернет в страната. Решение на КРС от миналия месец обаче разбуни сериозно духовете не само сред ​специалистите и сред бизнеса, а и сред множество потребители. Редица дигитални компании обявиха, че Решение № 109 на комисията от 15 март 2019 г. ще се окаже пагубно за всички потребители на интернет в страната. С него се отменя задължението на БТК да осигурява достъп на доставчиците на интернет или кабелна телевизия до подземната си инфраструктурна мрежа на фиксирани цени поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Това значи, че досега Българската телекомуникационна компания е била задължена да предоставя подземната мрежа за ползване от всяка друга компания на минимална и фиксирана цена. Според редица анализатори на дигиталните услуги точно това е превърнало България в една от най-развитите страни, що се отнася до покритие и скорост на интернет мрежата. За почти всички чужди компании, работещи в дигиталната сфера, именно евтиният и бърз интернет се оказва една от основните причини, която кара инвеститорите да изберат България.

 


Това решение ще има и пряк ефект върху предлагането при целия пазар на дребно на кабелна телевизия и домашен интернет. Според анализите на американската компания Akamai Technologies, страната ни е в топ 15 в световен мащаб, що се отнася до скорост на интернет връзката. След България се нареждат страни като Германия, Канада и Австрия. Средната скорост в момента на интернета в страната ни според класацията е 16,5 Mbps. В изследването се посочва, че стабилна и бърза връзка от 100 Mbps в България би струвала на едно домакинство между 10 и 25 долара, което е в пъти по-малко, сравнено в държавите, намиращи се след нас в класацията (за Германия цената е около 60 долара, а за Канада - между 50 и 90 долара).


Решението на КРС идва след специално изготвен от специалистите в комисията доклад от 200 страници, според който така нареченото „фактическо монополно положение" на БТК вече отсъства от пазара. И ако самата компания отдавна не е монополист при предлагането на крайната услуга, то 90% от подземните кабели и инфраструктура за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД.

Още по-съществено е, че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. последен километър и последни 100 м от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси. Това практически означава, че нито една друга компания няма да може да стигне до домовете и офисите без изричното съгласие на БТК.


С новото решение № 109 на Комисията за регулиране на съобщенията практически отпада задължението на БТК да осигури достъп до подземната си мрежа за другите компании. С премахването на фиксираната минимална такса за ползването им от БТК ще могат да определят сами тези цени, което неминуемо ще доведе до рязко увеличение на таксите за трети компании. Всички тези фактори ще увеличат и крайната цена на предлаганата услуга както за бизнеса, така и за всяко едно домакинство, ползващо интернет или кабелна телевизия. От неправителствената организация „Дигитално общество" напомнят, че иска премахването на това свое задължение от близо 10 години.

 


Според анализаторите на дигиталните процеси това ще попречи на всяка нова компания да стъпи на пазара в страната, а вече съществуващите доставчици на интернет и кабелна телевизия ще се наложи да повишат потребителските такси, за да успеят да покрият новите цени, които от БТК еднолично ще започнат да налагат. Така бързият и евтин интернет в България може да остане в миналото. Решението обаче не може да влезе в сила, преди да бъде съгласувано и одобрено от Европейската комисия заради готвените промени в този сегмент, които ще засегнат целия Съюз. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?