46

"Монди Стамболийски" - най-големият производител на целулоза и хартия в България, отбелязва 70-годишен юбилей

„Монди Стамболийски“ отбелязва 70-годишен юбилей от началото на целулозното производство в Стамболийски. Стартирал дейността си с постановление на Министерския съвет и като собственост на държавата, заводът за производство на целулоза и хартия преминава през много промени, за да бъде днес сред най-успешните компании в страната.

„Монди Стамболийски“ произвежда висококачествена крафт хартия за различни крайни продукти, като хартиени торбички за магазините на известни марки и големи търговски вериги, хартиени чували за цимент и строителни материали и много, много други. Произведената продукция покрива нуждите на производители и преработватели от три континента - Европа, Азия и Африка. 

Производството следва интегриран бизнес модел от суровината до крайния продукт - хартия и опаковки, който създава синергии по цялата верига на доставка. Заводът е най-големият потребител на технологична дървесина в България, която се добива отговорно от устойчиво управлявани горски територии.

Местните общности са много важни за нас, категорични са от „Монди Стамболийски“. „Стремим се да изграждаме дългосрочни  взаимоотношения и да допринасяме за здрави и проспериращи общности. Повечето ни проекти са насочени към образованието и здравеопазването. Поддържаме дългогодишни инициативи в подкрепа на образованието, включващи отбелязване на първия учебен ден в училищата в гр. Стамболийски, предоставяйки STEM подаръчни комплекти и организиране на активности за ангажиране на децата и провокиране на интереса им към науката. Фокусирайки се върху образованието в ранна детска възраст, се стремим да насърчим интереса на учениците към природните науки, които са изключително важни за бъдещото им успешно развитие“, посочват още от мениджмънта.

Компанията е един от големите работодатели в региона и осигурява пряко над 300 работни места. Повече от 70% от служителите са от град Стамболийски и общината. Вратите на компанията са отворени за нови попълнения. „Монди Стамболийски“ си партнира успешно с няколко професионални гимназии в дуалното обучение на учениците, а за младите специалисти от университетите предлага целогодишни стажантски програми в направления „Техническа поддръжка“ и „Производство на целулоза и хартия“. Те откриват нови хоризонти пред бъдещите таланти, показвайки им колко предизвикателна и привлекателна може да бъде индустриалната среда.

Повече за възможностите, които компанията предлага, може да намерите на www.mondijobs.bg.

 Целулозно-хартиената индустрия тръгва оттук 

Исторически погледнато, създаването на предприятието край река Марица бележи началото на целулозно-хартиената индустрия като независим отрасъл в България. Това се случва на 29 ноември 1952 г. Две години след въвеждане на завода в експлоатация в ХТМУ - София е създадена катедра „Целулоза, хартия и полиграфия” с главна цел създаване на квалифицирани специалисти за новосъздадения отрасъл. По-късно, през 1965 г., се основава Институтът по целулоза и хартия като орган за научна и изследователска дейност, за да посрещне потребностите на развиващия се отрасъл. През следващите десетилетия отрасълът се превръща в добре структурирана и развита промишленост с множество целулозно-хартиени фабрики, които през периода от 1996 до 1999 г. са приватизирани.

Корпоративната история на завода за целулоза и хартия също минава през приватизация и последващи сделки, докато през 2006 година предприятието става част от Mondi Group - международна група за производство на опаковки и хартия, с 26 000 служители в над 30 страни, производител №1 на крафт хартия в световен мащаб. Оттук нататък се следва корпоративна линия, прилагайки успешни стратегии, базирани на грижата за служителите и околната среда.

На 29 ноември 1952 г. заводът край Марица е пуснат в експлоатация

» Началото се поставя с Постановление на МС №46/1947 г., на база на което през 1949 г. стартира строителството и се поставят основите на Държавния завод за целулоза в гара Кричим. За изграждане на сградите и съоръженията върху внушителната площ от 520 000 кв. м се включват стотици специалисти и млади хора от цялата страна.

» Първата целулоза е получена на 23 ноември 1952 г., а седмица по-късно - на 29 ноември 1952 г., първият завод за производство на целулоза в България е официално въведен в действие. Проектният капацитет тогава е 12 000 тона сулфатна целулоза от иглолистна дървесина на година.

»  1955 г. Влиза в действие цехът за производство на дъбилни екстракти от растителни суровини.

»  1959 г. Монтирани са и пуснати машините за изработване на хартиени торби за цимент, брашно, сода и други продукти, с общ капацитет 40 млн. броя на година. А като допълнителни продукти от целулозното производство вече се извличат и терпентин, и талово масло.

»  1962-1963 г. Извършено е първото разширение на целулозното производство с увеличаване на капацитета с 25 000 тона на година.

»  1965 г. Пуснат е в действие първият в страната цех за производство на полуцелулоза (неутралносулфитна) от широколистна дървесина

» 1967 г. Инсталирана и пусната в действие е нова високоскоростна машина за производство на крафт хартия (натронова). Машината тип Б-28 (съветско оборудване) е с проектна мощност 76 000 тона/годишно, обрезна ширина на хартията 4200 мм, скорост 630 метра в минута. Построен е и цех за подготовка на отпадъчна хартия.

»  1969 г. Предприето е следващото мащабно разширение на предприятието с цел увеличаване на годишния капацитет и достигане на целулозното производство 90 000 тона,  крафт хартия - 76 000 тона,  хартиените торби - 200 млн. броя.

» Изградена е пречиствателна станция за биохимично пречистване на 880 л/сек отпадни производствени води.

» 1992 г. Заводът е преименуван в „Целхарт”, а през 1998 година следва приватизацията му от турския „Ъшъклар холдинг”.

» На 22.03.2002 г.  ЕБВР и МФК закупуват активите на предприятието и регистрират акционерно дружество „Фабрика за хартия - Стамболийски” АД.

» През 2006 година фабриката е закупена от „Монди Пекиджинг”, а с решение №6741 от 30.10.2006 г. на Пловдивския окръжен съд е регистрирано дружеството „Монди Пекиджинг Стамболийски” ЕАД.

» От януари 2008 г. дружеството носи името „Монди Стамболийски” ЕАД.

» През септември 2011 г. "Монди Стамболийски" ЕАД получава лицензия за производство  на електрическа енергия от биогориво

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Стамболийски мафиот

Стамболийски мафиот

13.12.2022 | 09:56

Алчни кучета мръсни пряко виновни да останат много хора без дърва за огрев тази зима.Издухте до 200 лева на кубик само и само сиромасите да ги съсипете и оставите на студено.

Отговори
1 0
Стамболийски

Стамболийски

05.12.2022 | 16:19

Монди е прекрасно предприятие,което по незначителна небрежност трови въздуха на хората и се грижи най -вече за джоба на най-абсолютно добрия кмет Георги Мараджиев. Той е тяхната упора ,когато дойдат глобите.

Отговори
13 2
комунист

комунист

05.12.2022 | 15:45

А иначе приемате закони ,че комунизмът е престъпен.Сложете и на завода табелка за това.Завода е поредното доказателство,че при социализма се слага началото и на този вид промишленост.Трябва да признаем, че е попаднал в добри ръце.Едно от малкото запазени предприятия хранещи толкова хора.Успех на притежателите му!

Отговори
6 6
комунист = тапак

комунист = тапак

05.12.2022 | 16:18

вземи се обеси

Отговори
9 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?