49

"Моля, не ме безпокойте": Забраняват на шефове да дават задачи в извънработно време

Промени в Кодекса на труда ще регламентират по нов начин отношенията работодател-служител. В проекта на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда е заложено, че служителят не е длъжен да отговаря на имейли, телефонни обаждания и други съобщения от шефа си през уикенда, в извън работно време, в почивните дни и отпуската си. Влиза вето на служебната вертикална комуникация и по вайбър, социални мрежи и други чатове. Проектът е пуснат за обществено обсъждане в петък, а предложения и коментари по него ще се приемат до 11 септември. Засега правилото „Моля, не ме безпокойте“ се отнася категорично само за хората, които работят дистанционно. Обнадеждаващата новина обаче е, че

това не е внезапна приумица на родните законотворци,

а се налага заради правилата на ЕС.

За т.нар. "право на изключване" след работно време се говори от периода на пандемията и навлизането на работата от разстояние. Целта е да се защити личното време и пространство на всеки служител и работник. Идеята вече бе обсъдена най наедро по време на предходното служебно правителство.

"Необходимо е да се уточни какво точно се разбира под дигитално устройство и да се направи прецизна формулировка, която да позволи при определени обстоятелства, работещите и работодателят да се свързват. Трябва да се обмисли и какви ще бъдат обстоятелствата, при които то правилото може да бъде нарушено", посочва Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

КНСБ обаче са на мнение, че това право трябва да се прилага за всеки работник и служител, независимо дали той работи от разстояние, или в офиса. След изтичане на работното време той да не може да бъде притесняван по имейл, телефон и други видове комуникации. И още нещо важно - работник или служител, който не отговаря на имейлите и позвъняванията на работодателя след работно време или по време на почивка, не трябва да носи никаква отговорност, считат синдикатите.

Още през 2021 година Европейският парламент официално призова  за закон на ЕС, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства / разбирай телефон, лаптоп, всякакви онлайн канали за комуникация, без да се сблъскват с отрицателни последици.

Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите, посочиха в официално съобщение от ЕП през януари 2021.

Цифровизацията и цифровите инструменти осигуриха много икономически и обществени ползи и за работодателите, и за работниците, като например повишена гъвкавост и автономност, потенциал за подобряване на баланса между професионалния и личния живот и намаляване на времето за пътуване до работното място. Но също така доведоха до някои неблагоприятни последици, които породиха редица етични, правни и свързани със заетостта предизвикателства, като например увеличаване на работата и удължаване на работното време, като по този начин се размиват границите между професионалния и личния живот.

Все по-честото използване на цифровите инструменти за служебни цели води до културата на „постоянно свързани“, „винаги на линия“ или „непрекъснато на разположение за повиквания“, която може да окаже отрицателно въздействие върху основните права на работниците и справедливите условия на труд, декларират от ЕП. Не на последно място, от чисто медицинска гледна точка, прекомерното използване на технологичните устройства може да доведе до изолация, пристрастяване към технологиите, лишаване от сън, емоционално изчерпване, тревожност и изтощение. Според  СЗО над 300 милиона души в световен мащаб страдат от депресия и от често срещани психични разстройства, свързани с работата, а 38,2% от населението на Съюза страдат ежегодно от психични разстройства;

Контра

Неофициално някои работодатели контрират планираните промени в Кодекса на труда със следния довод: В такъв случай, би трябвало в работно време да са забранени и личните разговори по телефона и писането на съобщения по мрежата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Реплика

Реплика

13.08.2023 | 16:59

Не само за работа в извънработно време, а и за работа извън основните задължения трябва да се говори.

Отговори
5 0
Чорбаджилар

Чорбаджилар

13.08.2023 | 15:41

Правилно, уикендите на строежа, на вилата, на шефа!

Отговори
1 0
Не са единици

Не са единици

13.08.2023 | 17:07

Познавах чорбаджия, който използваше подчинените си за довършване на вилата си в близко до Пловдив вилна зона след грубия строеж - електроинсталация, мазилки, фаянс и наверно много още неща. Те не се афишират, но не са и секрет. Та КОЙ ще ги спре? Закон ? - смешно - като не иска, пред портала има опашка от мераклии.

Отговори
2 2
Без съмнение

Без съмнение

13.08.2023 | 19:17

Поставилите минусчета са се познали в репликите в "не са единици". Браво - не спят, гадовете!

Отговори
2 0
Халосни патрони !

Халосни патрони !

13.08.2023 | 15:20

Това е само пожелателно! Няма да има уволнения за неотзоваване към нчалника по телефон или мейл. Има много начини и идиотите работодатели с лекота ще се освободят от непокорните си наемници. У тях е сиренето и ножа.

Отговори
6 1
Халосни патрони

Халосни патрони

14.08.2023 | 00:59

Инспекцията по труда ВИНАГИ е на страната на чорбаджиите! С едно пликче, небрежно предадено по време на кафе паузата, всичко се решава "както трябва". Кавам го с увереност, защото го изпитах на гърба си. Бог високо - цар далеко, арменския поп изчезна.

Отговори
3 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?