Следвайте ни

"Модър - Царевец" и новият мост над Марица чакат финансиране

viber icon

Инвестиционната програма на Община Пловдив може да достигне рекордни нива, ако администрацията намери финансиране за ключови инфраструктурни обекти като транспортния възел „Модър - Царевец” и нов мост над река Марица между бул. „Копривщица” и „България”. Парите могат да дойдат от банка. При бюджет от 350 млн. лева Община Пловдив няма как от собствените си приходи да осигури нови капиталови вложения за над 35 млн. лева. Затова още в първите месеци на мандата екипът на Здравко Димитров започна проучване на условията за привличане на средства, след като получи картбланш от Общинския съвет за кредитна линия до 120 милиона лева.

Преговорите се водят с Българска инвестиционна банка, която отпуска нисколихвени заеми с голям гратисен период и срок на изплащане като стимул за реализацията на европейски проекти. Процедурата по договаряне на кредита е тежка и според Здравко Димитров ще продължи до средата на годината. Както размерът на заема, така и финансираните с него обекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане и съгласуване с Общинския съвет, подчерта градоначалникът.

В предварителната инвестиционна програма са включени безспорни градски обекти - подлез „Модър - Царевец”, нов мост над Марица, изграждане на нова пътна връзка между бул. „Александър Стамболийски” в „Южен” и „Цар Борис” в „Тракия”, пробив под бул. „Цар Борис III Обединител” до Водна палата, разширение на бул. „Васил Априлов”, „Даме Груев”, Пещерско шосе, ул. "Кукуш" и Голямоконарско шосе, втория етап на бул. „Северен”.

Инвестициите в пътната инфраструктура дават възможност за по-добра организация на движението в града, чиито пътища си останаха в същите отеснели габарити.

Като за начало в общинския бюджет през тази година са планирани по един милион лева за старта на строително-монтажните работи на подлез "Модър - Царевец" и "Даме Груев". Толкова на този етап могат да бъдат отделени от собствениците приходи на общината за двата дългоочаквани пътни обекта. Но за окончателното завършване на "Модър - Царевец" са необходими най-малко 10 млн. лева, за ул. "Даме Груев"  - над 8 милиона.

В момента Община Пловдив изпълнява приетата с бюджета инвестиционна програма за 2020 г. на обща стойност 86 млн. лева. По-голямата част от тези средства - 51 млн. лева - са осигурени по европейски програми,

останалите пари са от местните данъци и такси. Екипът на Здравко Димитров се надява да привлече допълнително финансиране по проекти за реставрацията и експониране на археологическите комплекси "Небет тепе" и Източна порта.  

За първи път от години насам администрацията възнамерява да започне процедурите за строителство на две училищни сгради - за Математическа гимназия  "Акад. Кирил Попов" и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Защо

Защо

11.03.2020 | 11:14

всяка седмица се пишат статии за едни и същи проекти, които уж трябва да се случат в града, а те най-вероятно така са забатачени, че и нашите деца няма да ги видят!!! Омръзна ми от заглавия за Модър, пробиви, цикли и др.под. Тотев не направи нищо за града, изгради си неговата империя, новият смешен кмет няма да го бъде дълго, а градът страда от некомпетентни общински "експерти"

Отговори
3 0
Катя Кръстева "За гражданско общество в Пловдив"

Катя Кръстева "За гражданско общество в Пловдив"

11.03.2020 | 10:18

Госпожо Йеремиева, по документи проекта "Модър - Царевец" е неразделна част с инжинерната грешка Пасарелка на ул. "Елин Пелин" разделяща квартал Прослав. Моля припомнете хронологията по въпроса и попитайте управляващите кога Подлеза в кв. Прослав ще влезе, като планиране заедно с "Модър - Царевец".

Отговори
1 0
ПИНКИ

ПИНКИ

11.03.2020 | 09:59

Булеварда в Тракия,май е друг цар.

Отговори
1 0
Мисирка

Мисирка

11.03.2020 | 09:41

Йеремиева, днес как ти стигна времето да напишеш толкова много хвалебствени статии за шефовете ти от общината?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?