Следвайте ни

Мобилните оператори с нова такса за хоум офис насред пандемията

viber icon

Мобилните оператори, които са доставчици и на интернет, удариха на печалбарство покрай кризата с COVID. За осигуряване на т.н. статичен IP адрес към фиксиран интернет, който преди бе безплатен, вече се плаща месечна такса между 1 и 2 лева. От началото на пандемията голяма част от хората работят от домашните си компютри, а ползването на статичен IP адрес е по-удобен от динамичния, който е неизменна част за работа с мрежата. "Явно операторите са решили, че трябва да се възползват от ситуацията за сметка на хората и да искат още пари за платена услуга". За това се оплака възмутен гражданин.

Репортерска проверка установи, че от 1 август тази година А1 е въвел месечна такса от 1,99 лв. с ДДС за допълнителна услуга ползване на статичен IP адрес към фиксиран интернет. Същата цена искат и от Теленор, а таксата на Виваком е лев. Вярно, услугата е по желание, за нея не се сключва договор, но се начислява към пакета услуги. Човек и да не иска да плаща ​обаче, е принуден, за да си върши работата от дома. "Сумата може да е малка, но 80 на сто от работещи са в режим на хоум офис. Представете си каква е печалбата на мобилните оператори", разсъждава човекът. 

 

IP адрес е съкратеното наименование за Интернет протокол (IP) и се отнася до уникален адрес, където се доставят данни и интернет трафик. IP адресът е като пощенския адрес, който казва на компютърните програми къде да доставят всички заявени данни. И докато той е постоянен, другият - динамичен IP адрес, който обикновено предлагат интертен доставчиците, се променя автоматично, когато компютърът или рутерът се рестартират.

 

IT специалисти коментират, че устройствата, които използват статичен IP адрес, могат да хостват сървъри, които съдържат данни, достъпни за други устройства. Това улеснява устройствата да намират сървъра от всяка точка на света. Отдалеченият достъп към устройства в затворена мрежа е много по-лесен при използване на статичен IP. Статичните IP адреси също осигуряват по-голяма стабилност за достъп до интернет. Когато се управляват няколко устройства, е по-лесно да се зададе статичен IP адрес, за да се поддържа връзката. Статичният IP адрес е по-добрият избор за бизнес със служители или компании, които са отдалечени едни от други.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Михайлова

Михайлова

02.12.2020 | 22:20

И като се изчерпват статичните IP адреси, с таксата ли ги ще ги роят? Наивно и глупаво оправдавате монополистите, Михайлов! И като се изчерпват статичните IP адреси с плащане ли ще се нароят? Глупаво оправдание за монополистите, Михайлов!

Отговори
4 0
Михайлов

Михайлов

02.12.2020 | 20:46

Защо говорите глупости ? Печалбарство било ... Просто се изчерпват статичните ip адреси от TCPI Ip4 протокол. Не Ви е срам така да клеветите !

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?