49

Митовете за златото на България и заплатите в рудника на "Дънди Прешъс Металс Челопеч"

МИТ №1 Чуждите инвеститори изнасят печалбите си и не плащат данъци в България

Тази опорка се повтаря неуморно за какви ли не инвеститори, в коя ли не сфера. В случая с „Дънди Прешъс Металс“ цифрите са следните: За 2022 г. компанията е внесла над 64 милиона лева, в това число - 27.5 милиона данък печалба, концесионна такса - 19.9 милиона, осигуровки - близо 13 милиона и т.н. Платените местни данъци и такси към община Челопеч, на чиято територия се намира, са 327 хиляди лева.

МИТ №2  Изнасят подземните богатства на България

Рудата в недрата на Челопеч съдържа арсен. Това е всеизвестно. А от 1999 г. с постановление на Министерски съвет преработката на арсенсъдържащи руди у нас е забранена. Това е основната причина да търсим пазари извън България, обясняват от „Дънди Прешъс Металс“.

МИТ №3 Държавата прибира концесионната такса и не се интересува какво се случва в рудниците

Според концесионния договор, концесионната такса е 1.5% от стойността на добитите метали. Тя пък се определя по изключителен прозрачен начин - от цените на Лондонската метална борса.

Концесионната такса обаче не създава работни места, отбелязва в тази връзка Илия Гърков, старши вицепрезидент  „Оперативни дейности в Европа“. Едно пряко работно място в минната индустрия създава пет нови. В компанията имаме общо 1400 служители. Това означава, че още 7000 души си вадят хляба от свързани с мината дейности, аргументира се мениджърът.

И държавата съвсем не си затваря очите за нашата дейност, категоричен е Илия Гърков. През последните десет години в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ са направени общо 363 проверки от всякакви институции. Най-често от Министерство на енергетиката, на околната среда, НОИ, финансови проверки, проверки за безопасност и здраве по време на работа. Това прави средно по 36 проверки на година, или по 3 всеки месец.

Заплатите са над 3 бона, сред най-високите в страната 

Челопеч е малка, китна, спретната община с население около 1500 души, според последното преброяване. Безработицата е незабележима - едва 2.6% за 2022 г., като се предполага, че това са хора, които не желаят да работят, а не такива, които не могат да си намерят препитание. Тук има 109 деца под 7-годишна възраст и още 145 ученици. Очаквано, за тях има детска градина и основно училище. И даже частна езикова гимназия, която „Дънди Прешъс Металс“ издържа. Това всъщност е първата частна фирмена гимназия в България, а анализът от реализацията на випуските дотук показва, че 95% от зрелостниците  продължават образованието си в университети у нас или в чужбина.

Средногорската община обаче е известна с друг, още по-завиден факт - тук заплатите са едни от най-високите в страната и според изследването на ИПИ „265 истории за икономика“, още преди година средното възнаграждение е гонело 3 бона. Такива са заплатите в минната индустрия и като единствен голям работодател „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ги дава. На километри оттук се намира и медодобивното предприятие „Аурубис“-Пирдоп.

Всеки един рудник обаче има своя естествен край, казва Илия Гърков, визирайки края на концесионния договор с държавата. Така че нашата идея е да подпомагаме създаването на други бизнеси, далеч от нашата индустрия, допълва той. Така се родил Фондът за микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица, където учредител е „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Чрез фонда одобрени бизнес проекти на жители се финансират частично безвъзмездно, а другата част - с банков заем, за който обаче компанията е гарант пред банката. На хората им липсва инициативност, когато има голям работодател наоколо, посочва мениджърът на „Дънди“, но все пак още през миналата година  в Челопеч и Златица се родиха по този начин два нови частни бизнеса, а в Чавдар - четири .

Историята 

Рудникът е открит през 1954 г., естествено е държавна собственост.

През годините на соца произвежданият в Челопеч концентрат се е преработвал в металургичния завод в близкия град Пирдоп, разположен източно от територията на рудника. Това приключва с решение на българското правителство през 1990 година. Две години по-късно рудникът преминава в режим на консервация и поддръжка.

През 1993 г. собственик на мината става дружество “Наван”, което я разработва до 2002 г., когато изпада в несъстоятелност.

“Дънди Прешъс Металс” закупува активите и поема управлението на рудника през 2003 г. Дотогава основният метод на добиване на руда е подетажно обрушаване - бърз и евтин, но нанасящащ доста щети върху земната повърхност, което се изразява в негативни пропадания, обрушвания и нарушение на терените. „Дънди Прешъс Металс“ сменя модела с камерно изземване с последващо запълнение. Това означава, че всяко едно отработено пространство след изземването се запълва с материал от хвостохранилището и определено количество цимент. Така в момента никъде няма обрушвания, гарантират от мениджмънта на компанията.

Концесионният договор обаче ограничава годишният добив на компанията до 2.2 милиона тона руда годишно. Добиват се медно-златно-пиритни руди. Колко злато обаче има в недрата на Челопеч? В един тон руда се съдържа около 2.94 грама злато. Челопеч не се класира  в топ 10 на подземните мини в света по съдържание на благородния метал, но влетява директно на 11 място. По съдържание на мед е на шесто място в света.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Бай Ганьо

Бай Ганьо

05.12.2023 | 22:47

До бързата сметка,1 тон руда са 1000кг,а те годишно добиват 2,2 милиона тона,само от 1 милиона тона руда вадят 2940 кг.злато,останалото ги смятай ти или ти е трудно, приблизително 6.5-7тона злато добиват на година.

Отговори
2 0
User

User

05.12.2023 | 22:07

Пушкаров е виновен

Отговори
2 0
Николов

Николов

05.12.2023 | 20:13

Рудата, от която се извлича платината, родий, сребро, злато се преработва в чужда държава, някъде в Африка и така не може да се хване чистата печалба. Така че Българина си остава прецаканият за поколение напред. Стадо Овце сме без овчар.

Отговори
7 1
Аз Мирчев

Аз Мирчев

05.12.2023 | 18:40

Да пратя ли снимки на жили самородно злато в рудника

Отговори
5 0
Бърза сметка

Бърза сметка

05.12.2023 | 08:13

Значи по данните в статията се добиват 66 кг злато на година и се дават заплати на 1500 души по 3000 лв . Каква е цената на златото се пита в задачата.

Отговори
10 4
Някой

Някой

04.12.2023 | 23:51

Марица недейте да лъжете. От Дънди са ви платили. Ако изкарваха толкова малко,нямаше да се занимават. Държавата не може да контролира колко руда са изнесли и какво има в рудата. Ако държавата има човек там,ще е корумпиран.

Отговори
22 2
Златото

Златото

04.12.2023 | 22:28

На България не е мит,а се изнася с тонове годишно,а тук едни мизерни заплати на работници и инженери!

Отговори
17 4
Бай Ганьо

Бай Ганьо

04.12.2023 | 22:13

И мит номер 4 заплатите гонят... ама не стигат и 2500.а на фона на цените на златото тия няколко милиона са капка в морето от злато което така и не виждаме в България...но виж в Канада е друга история пък този с мустака се опитва да опере туй що се не опира

Отговори
19 4
На госпожата пл. Журналистка в п и у

На госпожата пл. Журналистка в п и у

04.12.2023 | 17:42

Да се нападнат съединените щати и да им се вземе петрола и газта и сме квит. Ние да правим самолети, те да ги купуват и т.н. Много им липсва това да изгубят една война и да се смирят малко. Пожелавам им го от ❤️

Отговори
21 6
Ами да започнем от МИТ номер 2

Ами да започнем от МИТ номер 2

04.12.2023 | 16:38

Там от където е заровено кучето И що баш от 1999 година е забранено арсенодобивното пройзводство Как векове наред във България самата държава България си пройзвеждаше сама златото въпреки съдържанието на арсен в златоносните дамари Нима арсена не е част от Менделеевата таблица както и урана и не е също скъпа суровина Да Изначале отрова но суровина Тия умните къде складират арсена след като отделят златото Някъде на Марс ли И що Българската държава като Държава не използва целия този път и цикъл на добиване на златото ни а една частна фирма може да направи този път на пройзводство разкарвайки концентрата уж отровен през девет баира в десети Трябва ли да стигнем до заключението че една частна фирма в случая корпорация е по мощна от Държавата България Е Тогава много бързо можем да стигнем до заключението как сме стигнали до МИТ номер 2 и точно в 1999 година а не в 681 И когато разрушим МИТ номер 2 ще разрушим и грабителските щения на корпорациите и монополите Все отнякъде трябва да се започне да се разплита чорапа съшит със бели конци Со кротце и со благо и со малце кютек

Отговори
23 13

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?