Митове за бюджетирането

В последните няколко седмици думата “бюджет” много често започна да се появява по медиите. Дали и ние не можем да управляваме по-ефективно семейните или личните си финанси. Често представите на хората за бюджетиране са свързани с това да правят депозити от спечелените си средства и да теглят от тях чрез дебитните карти, когато е нужно.

Това има определени предимства - ограничава се ползването на заемни средства от кредитни карти и така се пести от лихви и такси, но определено, в настоящия момент на криза, може да се мисли още в тази насока.

Бюджетирането е един чудесен модел за придържане на личните финанси в ред, макар и много от хората да са на мнение, че това не е за тях.

Ще подредим 10 най-разпространени мита:

1. Нямам нужда от бюджет.
Това е една от най-големите заблуди. Истината е, че всеки има нужда от това да си направи финансов план на приходите и разходите. Това гарантира, че изкараните с труд средства ще бъдат насочени към най-наложителните и целесъобразни разходи.

2. Не съм добър с математиката, така че не мога да се справя с това.
Това е едно от най-разпространените извинения. Благодарение на хилядите софтуеъри, използването на математика става все по-малко необходимо. Елементарни познания и компютърна грамотност са ви напълно достатъчни.

3. Работата ми е сигурна.
В условията на криза и растяща безработица, това определено не е така. Измамното усещане за сигурност на доходите често кара хората да не полагат достатъчно усилия за следене на своите разходи и приходи.

4. Програмите за помощ при безработица ще спасят положението, ако изгубите работата си.
За съжаление действителността е напълно различна. Дори и подобни помощи да ви спасят да преживявате известно време, едва ли биха могли да покрият евентуалната ви задлъжнялост, която пък сте натрупали до голяма степен именно поради липса на бюджетиране.

5. Това няма да се случи на мен.
Всички ние сме свикнали да мислим, че извънредно големи разходи или трагедии не могат да се случат на нас. Винаги сме склонни да се надяваме на най-хубавото и доброто, което може да ни сполети.

6. Не искам да се ограничавам и да мизерствам.
Често хората свързват изготвянето на бюджет с ограничения и мизерстване. Това обаче не е така. Мислете на бюджета като на помагало, което ви помага да имате представа за реалността и да живеете съгласно възможностите си.

7. Не се нуждая от никаква значителна покупка, така че не е необходимо да спестявам.
Въпреки това е напълно възможно нещата да се променят бързо и драстично, продиктувано от очаквани събития. Винаги е добре да имате известно количество заделени “бели пари за черни дни”. Кризата на ликвидността, в която изпадна целият свят, доказва това твърдение.

8. Спестените пари ще бъдат изядени от инфлацията.
Тук е моментът да споменем, че е добре и свободните ви спестени пари също да бъдат управлявани в съответствие с риска, който всеки е склонен да поеме, а не просто да бъдат оставени под матраците.
Разумно управление ще ви защити най-малко срещу инфлацията. Също така, те могат да са сериозен източник на доходи в дългосрочен аспект.

9. Нямам нужда от бюджетиране, защото нямам дългове.
Може и да е така, но пък освен че това бързо и лесно може да се промени, е възможно да имате бъдещи планове, свързани с осъществяването на значителна покупка, напускане на работа или стартиране на нов бизнес. При всички положения добре е да знаете къде сте и накъде отивате.

10. Получавам бонуси.
Помислете пак. Най-вероятно бонусите не само в частните, но и в държавните компании ще бъдат тотално орязани през тази година. Причината - финансовата криза и желанието на компаниите да продължат да функционират и в бъдеще.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мишо

Мишо

30.10.2009 | 07:25

Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...

Отговори
0 0
Кичук  Париж

Кичук Париж

29.10.2009 | 06:39

... На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !... Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ... „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html..." Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ? По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците ! Аз скоро ще се омитам от тази територия на кретенизма ...Защото тук НЯМА живот, а и след 100 години няма да има !

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?