Митничари нахлуха в ракиджийници, затвориха 14 казана

3100 литра ракия конфискувани в най-голямата ракиджийница

Митничари нахлуха в три нелегални дестилерии за варене на ракия в общините Садово и „Марица". В първата ракиджийница засекли 8 казана в процес на производство с 3100 литра ракия в тях. В другите два обекта имало общо 6 с вместимост 1700 литра. Те обаче били празни в момента на проверката. Ракиджийниците не само че не били регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове, но две от тях били и незаконно построени. Тъй като казаните в тях били вградени в пода и стените, митничарите не могли да ги изнесат. Наложило се да демонтират лулите и горните части на уредите и да ги натоварят в служебни автомобили.

Нелегалните майстори ще бъдат глобени до 3000 лева плюс имуществена санкция, ако са физически лица, и до 6000 лева в случай че управляват фирма.

Извършените от началото на годината 30 митнически проверки за нелегални обекти в областта не приключили с разкрития на скрито производство на ракия. Предполага се, тайното варене на ракия без платен акциз тепърва ще се разгръща заради кризата и големите количества неизкупено грозде по селата.

Класика в отравянията - пиянство с токсична ракия

Най-висока смъртност при отравянията е забелязана при препиването вкъщи без последвала медицинска помощ. Това не е хипотеза, извел съм извода след проучвания за периода до 1999 г. за дисертацията си, заяви шефът на Токсикологията във ВМИ доц. д-р Янко Илиев. Проблемът с алкохола има количествена и качествена страна, продължи специалистът. Количествената е ясна и индивидуална за всеки пияч. Качествената обаче зависи от технологията, по която се приготвят спиртните напитки.

При варене на ракия в домашни условия термостатирането е примитивно. Тоест, процесът не се контролира стриктно от майсторите, температурата при дестилирането често е произволна. Ако технологията не е контролирана добре, е възможно в ракията да преминат метанол, ацетати и фузелови масла, уточни доц. Илиев. Точно те имат най-силен токсичен ефект. Уязвими са централната и периферната нервна система, черният дроб, половата ендокринна тъкан, сърцето, както и храносмилателната система.

Не са много лабораториите, който могат да установят точния състав на дестилата. Факт е обаче, че те въобще не се ползват от хората, които правят домашна ракия. Предприятията, които произвеждат промишлени количества спиртни напитки, имат точна система за контрол на качеството на напитките, така че консумирането на техни продукти от гледна точка на съдържание на токсични съставки не е опасно.

При домашното приготвяне на ракии има и още една опасност, допълни специалистът. Някои казани са направени с оловно-калаен припой. При високата температура в дестилата преминават съединения на оловото. Те предизвикват влошаване на здравния статус и доста често лекарите не могат да установят причината. Когато болните най-сетне се озоват при нас и ние се сетим да изследваме съдържанието на олово в кръвта им, става ясно, че отговорът е точно там.

През 90-те години отравянията с нестандартен и силно токсичен алкохол бяха по-чести заради огромните количества, пуснати на пазара от известен местен производител и други, по-малки, които работеха в гаражи. За Пловдив и областта този проблем отпадна в последните години. В София и Варна все още се срещат патологии, предизвикани от домашен алкохол с метанол и ацетати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
тъпия

тъпия

06.10.2009 | 12:59

Абе тъпанар за доган ли да гласувам,или за крадливите царисти и комунисти,даи нещо качественно.

Отговори
0 0
Aнонимен

Aнонимен

06.10.2009 | 11:48

Тия няма да изкарат мандата.

Отговори
0 0
Христов

Христов

03.10.2009 | 07:30

И това е последица от некадърното управление на България !!! Този тъп пожарникар и екипът му от неграмотници са се оплели в своята НЕКОМПЕТЕНТНОСТ . Единственият рефрен на тяхното управление е УВЕЛИЧЕНИЕ ... УВЕЛИЧЕНИЕ на акцизите, УВЕЛИЧЕНИЕ на осигурителните прагове , УВЕЛИЧЕНИЕ на годините за пенсия , УВЕЛИЧЕНИЕ ... Те други , освен УВЕЛИЧЕНИЕ , явно не знаят , а и не могат !!! Какви ще са последиците от това ? УВЕЛИЧАВАНЕ на сектора на сивата икономика ; НАМАЛЯВАНЕ на приходите от данъци и акцизи ; НАМАЛЯВАНЕ на приходите за НОИ ; масови ФАЛИТИ на малкия и среден бизнес ; УВЕЛИЧАВАНЕ НА АРМИЯТА ОТ БЕЗРАБОТНИ и ... Така е , братя българи, като гласувате като обезумели !!! Така си заслужиехте некадърното управление, което имате !

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?