71
Следвайте ни

Министерството на икономиката за пореден път прекроено

viber icon

Според плановете на новите управляващи Министерството на икономиката ще се фрагментира на две, като от него ще се отдели Министерство на иновациите и растежа. По определение от официалната страница на МИ  досега негов главен приоритет е да създава условия за траен икономически растеж и да осъществява законосъобразно и целесъобразно икономиката на страната. Ако тази основна цел отиде в Министерството на иновациите и растежа, какво тогава остава за титулярното ведомство, питат експерти. 

Бъдещият премиер Кирил Петков обясни разделянето на МИ на две с нуждата от по-висока ефективност. 

"Разделението ще е Министерство на икономиката с няколко държавни предприятия и Министерство на иновациите и растежа", обясни той. "Абсурд е да има министерство на държавните предприятия. Коректното име ще е Министерство на икономиката и индустрията", заяви по-късно соцлидерът в оставка Корнелия Нинова, която е предложена за шефския пост в новия формат на ведомството.

Държавната консолидационна компания (ДКК) пък, която досега отговаряше за държавните предприятия, явно ще стане излишна, защото дейността <210> би трябвало да се покрие от новото Министерство на икономиката и индустрията. В ДКК влизат ВМЗ-Сопот, "Кинтекс", "Еко Антрацид", "Ел Би Булгарикум", "Монтажи" ЕАД, пловдивското "Авионамс" и няколко научни института. От 2019 г. ДКК като търговско дружество е натоварена и с реализацията на стратегически проекти - възлагане, ремонт и реконструкция на критична хидротехническа инфраструктура, както и проектиране и строителство на нов правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация.

В последните дни ДКК се тресе от скандали, а принципалът - министърът на икономиката Даниела Везиева, поиска оставки от тримата членове на СД на държавната компания, назначени от ГЕРБ.

Сливанията и разделянията при Министерството на икономиката не са от вчера. През август 2005 г. 40-ото Народно събрание слива съществуващите дотогава Министерство на икономиката и Министерство на енергетиката и енергийните ресурси. Четири години по-късно 41-вото Народно събрание прибавя към мегаведомството и ресора "Туризъм". С идването си през 2014 година 43-тото Народно събрание разделя съществуващото дотогава Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Министерство на икономиката и Министерство на енергетиката. Създава се и трето - Министерство на туризма.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?