Следвайте ни

Министерство на енергетиката: Приветстваме всяка идея за повече прозрачност при добива на инертни материали

Министерството на енергетиката приветства всички идеи, които ще съдействат за повече прозрачност, конкуренция и пазарни правила при добива на подземни богатства. Широкото обществено обсъждане на такива предложения е от ключово значение за тяхната подкрепа и налагане в практиката за по-ефективна борба срещу незаконния добив на подземни богатства. Така коментираха от Енергийното министерство идеята на Българската асоциация на производителите на инертни материали за въвеждането на електронна система за проследяване на добития материал, за да бъде той проследяем и да се сложи стоп на бракониерството. От ведомството обясниха, че проблемът с незаконния добив може да се реши със съвместните усилия и на местната власт. И припомниха, че Законът за подземните богатства вменява и на кметовете на съответните общини задължението да контролират търсенето, проучването или добива на подземни богатства без разрешение или концесия.

 


На въпрос на „Марица” работи ли законът, с който незаконният добив на инертни материали бе инкриминиран, от министерството коментираха, че министърът на енергетиката няма компетенции по прилагане на Наказателния кодекс, но Министерството на енергетиката е убедено, че направените промени в НК са стъпка в правилната посока за ефективна борба с незаконния добив на подземни богатства.

 


От там обясниха, че проверяващите екипи са формирани от служители на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката, на които със заповед на министъра на енергетиката изрично са възложени дейностите по цялостен контрол върху търсенето и добива на подземни богатства.

 


За съжаление, в част от случаите не е възможно да бъде установен конкретен нарушител, тъй като при пристигане на място проверяващите не заварват хора или техника. А за да бъде установено нарушение, е необходимо нарушителят да бъде хванат на място при самото му извършване.

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?