49

Министърът на туризма: Пловдив се възстановява чудесно след пандемията

Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе неформална среща с представители на бизнеса в Пловдив, за да обсъди с тях актуални теми и проблеми, свързани с развитие на града и района като туристическа дестинация.

„Пловдив се възстановява чудесно след COVID пандемията и заради културната програма на града числата вече са близки до тези от 2019 г.“, посочи министърът в началото на срещата.

Във фокуса на разговорите беше поставен проблемът с кадрите. Министерството на туризма и на образованието ще положат усилия съвместно да прецизират периодите за стажовете на учениците извън сезона. „Връзката между бизнес и средното образование трябва да се засили, моделът на дуалното образование в туризма в момента не работи.“, заяви министър Димитров.  За да се промени това, през април в града под тепетата ще се проведат Срещи на бизнеса с училищата, в които се изучава туризъм.

Сред предстоящите планове е Министерството на туризма да подпомага провеждане на състезание за ученици в средното образование, обучаващи се в туризма. Другото направление, върху което министърът постави акцент, е работата с висшите училища.

Министър Димитров представи пред пловдивския бизнес новите възможности за финансиране на  нови ВЕИ за собствено потребление със съоръжения за съхранение на енергия. „Браншът е с приоритет при кандидатстване по новата програма, която Министерството на иновациите и растежа стартира на 14 февруари“, съобщи министърът. Основна цел на процедурата е предоставяне на безвъзмездни средства за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление, комбинирани с локални съоръжения за съхранение на енергия, с което да се насърчи преходът на частния сектор, в т.ч. от сектор „Туризъм“, към екосъобразна дейност. Туристическите фирми получават допълнителни точки при кандидатстване, посочи Димитров.
Домакин на срещата в Пловдив беше Съветът по туризъм - Пловдив.

Това е поредна от планираните общо 30 неформални срещи с бизнеса на министъра на туризма д-р Илин Димитров. Той прекара целия си ден в Пловдив, след като сутринта откри панаирните изложения Агра, Винария и Фуудтех.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Азъ

Азъ

21.02.2023 | 22:50

Другарите най много разбират от туризъм, цял живот с откраднатото, и хутйел на руски

Отговори
3 0
Мнение

Мнение

21.02.2023 | 20:33

Обичам Камази. Особено крадени и в достатъчно количество - колкото за един хотел на бул. Руски!

Отговори
3 0
А аз

А аз

21.02.2023 | 20:40

Обичам Фолксваген - да е краден - най ми е изгодно. Ако има в комплекта и зимни гуми - супер!

Отговори
1 0
Димплекс

Димплекс

21.02.2023 | 23:17

Аз пък обичам акумулиращи "английски" печки. Ний си ги правехме на кукленско шосе в един световно/не/известен завод /фабричка/ пък на шараните ги пробутвах като английски.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?