1553

Министърът на туризма: Няма кой да работи

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан. Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът. Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?