2374

Министър обеща: Граждани и фирми с отстъпка за горивата през 2023 г.

Не само граждани, но и фирми ще получават отстъпка, докато зареждат на бензиностанциите през следващата година. При това държавата ще поема повече от настоящите 25 стотинки за литър бензин или дизел. Нужните пари за тази цел ще идват от свръхпечалбите на енергийните фирми. Щедрото обещание даде министърът на икономика Никола Стоянов. Още във вторник служебното правителство е внесло в парламента предложение за облагане с 33 на сто на свръхпечалбите както на “Лукойл”, така и на eнергийните дружества, работещи с газ, въглища и извършващи нефтопреработване. 

Министърът подчерта, че парите за отстъпката за горива вече няма да са от бюджета, а ще идват от фонда, в който ще постъпват свръхпечалбите на енергийните дружества. Все още не е ясно дали отстъпката за литър бензин или дизел, зареждани от граждани и от фирми, ще е еднаква. Предстои това да реши парламентът.

Облагането на свръхпечалбите е разписано в проект за промяна в преходните и заключителните разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане. В него изрично е разписано, че дружествата, преработващи суров нефт, природен газ или въглища, "внасят задължителна временна солидарна вноска за генериране свръхпечалби… в размер на 33 на сто." Реално ще се облага генерираната печалба през 2022 и 2023 г., която е над средната стойност на обложените печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 година. Тогава обаче дружествата реално не генерираха свръхпечалби.

"За невнесената в срок временна солидарна вноска ще се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания", пише в мотивите на проекта.

Освен това икономическият министър се включи със спорен коментар по повод готвенето на падане на забраната "Лукойл" да изнася горива. "Ако "Лукойл" работи само за вътрешния пазар и не изнася продуктите си за други държави, има два варианта - или цената на горивата у нас ще се вдигне на 5-6 лв. за литър, или рафинерията ще затвори", настоя Стоянов.

Същевременно в парламента вече е внесено от ГЕРБ и проекторешение, чиято цел е да задължи правителството на премиера Гълъб Донев да изработи механизъм за намаляване на цените на горивата. Депутатите от партията посочват, че това може да стане чрез въвеждане на мито за вноса на руски суров петрол или чрез допълнителен данък и/или такса на реализираната свръхпечалба на собствениците или преработвателите на нефтопродукти от руски суров петрол или чрез друга мярка. Още по време на предизборната кампания депутатите от ГЕРБ посочваха, че така цената на горивата може да се намали с 1 лев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

04.11.2022 | 12:36

Тия тъъпаци ще предпочетат да затворят рафинерията. Какво са построили до сега? Само рушат. Отказаха АЕЦ "Белене", Балкански поток, Бургас-Алесандруполис. Вместо да печелят и България да е енергиен хъб, диванетата само се чудят как да навредят на страната.

Отговори
1 1
Гарванът грачи грозно зловещо

Гарванът грачи грозно зловещо

04.11.2022 | 17:42

Вместо Балкански поток има Бойковски. То е същото - руски газ за Сърбия за наша сметка. Бургас - Александрополис беше изгоден на Русия, Гърция и Турция, поинтересувай се защо. Ние от таксите щяхме да спечелим най-малко от всичките. Сума ти години щяхме да сме на загуба, плюс риска от нефтени разливи по Черноморието. А за Белене не се притеснявай, там Русия си взе своето, реакторите сме си ги платили.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?