71

Министър Николов: Подкрепяме обща платформа на ЕС за закупуване на газ

Съвет „Енергетика“ на ЕС единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава, и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов, който се включи в извънредното заседание на енергийните министри от ЕС.

На него бяха обсъдени прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист „Газпром“.

 „Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация“ заяви  министър Николов. Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

„България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, изтъкна министърът.

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници.

„Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа“ подчерта Александър Николов. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
комисионни

комисионни

03.05.2022 | 07:13

Този министър не работи за интересите на обществото! Оставка!

Отговори
0 0
Каква подкрепа бе иди.оти

Каква подкрепа бе иди.оти

03.05.2022 | 00:45

Продажници

Отговори
1 0
Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

02.05.2022 | 22:43

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
1 4
Jsjsj

Jsjsj

02.05.2022 | 22:52

Все по-малко и по-малко...кой избягал кой гаргите го ядат

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?