Следвайте ни

Министър Танева в Пловдив: „Напоителни системи“ ще се защитават заради Въча

viber icon

„Напоителни системи“ имат теза и те ще се защитят по съответния ред. Това заяви в Пловдив министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

Коментарът й бе във връзка със стартиралата административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" АД за неспазване на графика, утвърден от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за осигуряване на екологичния воден минимум за река Въча. Министър Танева откри под тепетата седмата академия за фермери „Свят на възможности“.

Както „Марица“ писа след извършена проверка на Басейнова дирекция - Източно Беломорски район – Пловдив било констатирано, че няма осигурен минимумът, който се изисква по график за отводняването на терасата на реката.  Освен това двата ВЕЦ-а, които били в графика за ремонт, изпускали разписаните по документи 5 куб. метра в секунда вода, така че при тях нарушение не било установено.

От „Напоителни системи“ са категорични, че дружеството е осигурявало необходимия воден обем за отводняване на река Въча. В периода на спиране на работа на ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“, от 18 до 21 ноември, поради ремонтни дейности, „Напоителни системи“ са изпълнили указанията на МОСВ за водоподаване от 5 куб. м. с режим на работа 18 ч. Според официална справка, издадена от Националния институт по метеорология и хидрология, среднодневните осигурени водни количества, са следните: 18 ноември - 7,104 куб. м/сек., 19 ноември – 6,567 куб. м/сек., 20 ноември -6,570 куб. м/сек, 21 ноември – 7,736 куб. м/сек.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?