Следвайте ни

Министър Борисов огласи докога ще има помощи за бизнеса и безлихвени кредити

viber icon

Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през Българската банка за развитие за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но има достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ. По думите му в Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки.

На въпрос, ще бъдат ли глобени заведенията, ако отворят в знак на протест на 1 февруари, Борисов заяви: във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива.

   
Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че ресторантьорите да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка, подчерта министър Борисов. По думите му, от властите се търси баланс - да се запази здравето на хората и едновременно да има стабилна икономика.

Мерките доказаха, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре, смята министър Борисов, пише business.dir.bg.

Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход, обясни министърът за финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

По думите му има минимални забавяния на плащанията, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани. Към момента сме подпомогнали над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000 и това е един огромен обем на работа.

"Така че, затова каня бизнеса да бъде заедно с нас, да взимаме заедно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес", категоричен е министърът.

Очакваме задвижване по линия на износа и инвестициите, и се надяваме да реализираме икономически растеж от около 3-4% през 2021 г, прогнозира министърът на икономиката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай