3906

Минимум 2.38 лева за "добър ден" в таксито в Пловдив

Освен тарифата на километър, скачат още първоначалната вноска и минутата престой

Минимум 2.38 лева за „добър ден“ в таксито. Толкова ще стане първоначалната такса на жълтите коли, след като Общинския съвет гласува новите минимални и максимални тарифи. Лошата новина е, че абсолютно законно фирмите в Пловдив могат да ни таксуват и с повече. Границата за първоначалната такса е до 3.57 лева. Досега плащахме съответно 1.95 лева през деня и 2.05 лв през нощта.

Минималната дневна тарифа занапред ще е 1,19 лева на километър, а нощната - 1, 29 лв. Максималните цени ще са съответно 1, 80 лв и 1, 90 лв на километър. Таксиметровите шофьори имат право да таксуват пътниците само в тези граници.

Законодателството за превоз на пътници обаче е направено така, че от конкретната минимална цена за километър зависи още първоначалната такса и цената на минута престой. 

Първоначалната такса може да е между 2 и 3 пъти по-висока от минималната цена. Това е записано в Наредба 34 за таксиметровия превоз на пътници и означава, че още като седнем в таксито, апаратът ще тръгва от 2.38 лв  и може да стигне до 3.57 лева. Минутата престой пък може да е максимум 50% от цената на километър. Досега тя излизаше на клиента 30 стотинки, но занапред 60 секунди дремане в задръстване или на светофар може да стигне дори до 60 стотинки, ако фирмите решат.

Цените на такситата в Пловдив се увеличават по искане на бранша. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?