Минималната заплата - 723 лева! Ето кой предлага

Да се въведе минимална работна заплата в ЕС, разняваща се на 60% от средната във всяка страна членка. За това публично призова заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на дебат във Варшава. Той изтъкна, че работещите в Източна Европа получават значително по-ниско заплащане от колегите си в Западна Европа, а в същото време няма голяма разлика в разходите за живот. „Трябва да се сложи край на труда, заплащан по 3 евро на час“, категоричен е холандският политик.


Ако това се случи, минималната работна заплата в България би трябвало да скочи на 723 лева. В момента тя е 560 лева. А средната, по данни на НСИ за края на 2018 г. е 1205 лева.

В 22 страни членки на ЕС има зададена със закон минимална работна заплата, въпреки че нивата варират сериозно. От минимума от 460 лева или 235 евро бруто на месец в България до 1999 евро в Люксембург по данни на Евростат от 2017, посочват западни медии. Това е съотношение едно към девет, а като се вземат предвид разходите за живот – едно към три.

Шест държави членки на ЕС пък нямат официална минимална работна заплата и прилагат собствени мерки по отношение на хората с ниски доходи. Това са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.


Противниците на минималната работна заплата смятат, че такава политика намалява конкурентоспособността и суверенитета, пише economy.bg. Българският бизнес също се противопоставя на изкуственото задаване на минимално ниво на заплащането, защото то не е обвързано с производителността на труда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?