1939

Минаваме границите, за да напълним хладилника на сметка

Ние - в Турция, гърците - у нас

Цените на тока за бизнеса и на горивата ескалираха навсякъде в Европа. Но европейците го приемат по малко по-различен начин, защото разполагаемият им доход е по-голям. В таблицата събрахме цените на няколко основни храни плюс горивата в седем държави, включително и България. Графата най-отдолу обаче е ключова. Тя показва минималната работна заплата в съответните държави. За Великобритания и Германия понятието не е в съвсем чист вид, тъй като там бизнесът работи с минимална часова ставка. МРЗ в България в момента е 650 лева, но от 1 април ще стане 710 лева. По данни на синдикатите у нас над 870 хил. души в България работят на минимална работна заплата.

Таблицата е ориентировъчна, защото „Марица“ провери цените на основни хранителни продукти в произволно избран град в съответната държава, при това в магазин, който не е част от вериги и цените не са промоционални. Както е очевидно, от изброените държави най-скъпи са горивата в Германия. Но там пък властта вече се задейства и ще компенсира шофьорите на бензин с 0.30 евро на литър, а тези на дизел - с 0.14 евро. В съседна Турция пък горивата са с по-ниски цени от българските, което още повече настървява нашенци да отскачат да зареждат колите си там, като съчетаят пътуването с евтин шопинг. Преди пандемията половин Южна България през уикенда се втурваше в най-близкия град Одрин. Ковид обаче затрудни тези продоволствени пътувания и заради задължителното тестване те секнаха. Сега отново изживяват ренесанс. Цените в Турция обаче са полудели и заради голямата инфлация се сменят ежедневно. А турците се чувстват все по-бедни и по-бедни. Турската лира се обезцени рекордно и се продава за около 12 стотинки.

Другите ни комшии - гърците, притиснати от високите цени в родината си, също прескачат границата, за да заредят колите си и да напълнят хладилника си. При тях и храните, и горивата са по-скъпи. А БГ търговците в пограничните райони са много доволни от тази ситуация.

Любопитна е картината в Македония. Там минималната работна заплата е идентична с нашата, а всичко е по-евтино.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ВДИГАЙТЕ ПРОТЕСТИ

ВДИГАЙТЕ ПРОТЕСТИ

29.03.2022 | 10:54

Не за БОГАТИ УКРАИНЦИ дето ги ХРАНТУТЯТ тука без пари а за ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И ОБЕДНЯВАЩОТО НАСЕЛЕНИЕ! Толкова ли сте прости овции доказахте се наистина! Яжте си украинци сега с джиповете им

Отговори
5 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?