71

Милион българи на почивка за Великден, вижте къде и за колко пари

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път за дългата почивка по Великден - около 850 000 избират дестинации у нас, а други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина, сочат  експертни оценки.

Специално в чужбина, по това време на годината цените обикновено са по-изгодни, тъй като все още не е започнал активният  сезон, а големите тълпи от туристи все още не са пристигнали. Освен това по-дългите дни и мекото пролетно време допринасят за приятно изживяване, коментират от онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg.

Кои са любимите дестинации

Виена се откроява като най-предпочитаната дестинация за пътуване около Великден, като средната цена на двупосочен самолетен билет е около 133 евро. 24% от българите избират Виена за своя city break или по-дълга почивка през месец май, сочи анализа на платформата. Около Великден туристите от България прекарват средно по 6 дни в австрийската столица и заплащат средно по 133 евро за двупосочен самолетен билет. За 24 май те прекарват средно по 3 дни във Виена и отделят по 112 евро.

Рим е втората най-предпочитана дестинация, която близо 20% от българите избират. Най-много българи всъщност летят до италианската столица за 24-и, като заплащат средно по 132 евро за самолетен билет в двете посоки и прекарват по 4 дни там. По-скъп е билетът обаче за пътуване до Рим около Великден – средно 150 евро. 

Любим испански град отново е в челната тройка, като 15% от сънародниците ни избират Барселона за своето майско приключение. За Великден българите прекарват там средно по 5 дни и заплащат по 219 евро за самолетен билет. От анализите става ясно, че краткият city break в Барселона около 24 май излиза по-изгодно и цената на двупосочния самолетен билет е 131 евро. 

Като конкурент в предпочитанията на българите се очертава и Милано. За великденско пътуване в столицата на модата българите плащат средно по 148 евро и прекарват по 7 дни. Цените на двупосочните билети са сравнително по-евтини за дългия уикенд около 24 май – 87 евро.  

Следващи в класацията са Будапеща (11%) и Париж (10%). Средната цена на двупосочен самолетен билет до Будапеща за майските празници е 96 евро. Българите, които пътуват за Великден до Париж, заплащат средно по 240 евро и прекарват по 5 дни там. Цената за пътуване в края на месец май е около 193 евро за двете посоки. 

Последно място в класацията заема Копенхаген, като 6% от българите ще посетят датската столица за празниците, заплащайки средно по 90 евро за двупосочен билет. 

Кога българите планират пътуванията си?

Ранното планиране на пътувания се завърна като тренд след стабилизирането на туристическата индустрия. Българите вече не разчитат на last minute оферти и планират пътуванията си все по-отрано. От анализа на eSky.bg става ясно, че сънародниците ни планират най-отрано пътуванията си покрай дългия уикенд около 24 май – между два месеца и половина до почти три месеца. Малко по-спонтанно сънародниците ни планират великденските си пътувания, въпреки че са с по-дълга продължителност. Най-отрано те резервират пътуванията си до Барселона – почти 2 месеца и 10 дни, а най-късно до Будапеща – месец и половина.

Оказва се също, че самолетните билети са значително по-достъпни за пътуване по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в сравнение с разходите за пътуване по време на Великден и Гергьовден. Въпреки че остава по малко от месец до дългия уикенд покрай 24 май, все още българите могат да резервират изгодни пътувания. City break пакетите за Барселона са на цени от 406 евро за полети +3 нощувки в 3-звезден хотел в центъра. За City break пакет в Рим пък са необходими около 327 евро за полети +2 нощувки в хотел близо до центъра на града. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
За богташите

За богташите

30.04.2024 | 13:59

Почивка а за бедните работа

Отговори
8 3
Вервайте!

Вервайте!

30.04.2024 | 15:20

Значи, един милион богаташи! При соца ехеееееееееее тройно повече ходехме в Гърция на почивка!

Отговори
4 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?