Следвайте ни

Милиардерите обедняха за първи път от три години

viber icon

Милиардерите в света стават все повече. Понастоящем има около 2101 от тях в световен мащаб - с 589 души (или с 38,9%) повече от преди 5 години, сочи доклад на UBS, най-голямата швейцарска банкова институция, за 2019 година.

За същия период от 5 години, тяхното общо богатство е нараснало с повече от една трета (34,5%) и е достигнало 8,5 трилиона долара, пише CNBC. Докладът се отнася за годините 2013 до 2018.

Общото им богатство обаче пада за първи път от 5 години през 2018 г. на фона на "силния щатски долар, търговските войни, страховете от по-нисък икономически растеж и променливостта на финансовите пазари", установява швейцарската банка. Спадът е в размер на $388 милиарда.

Американските милиардери са единствените, които не са претърпели значителен спад през 2018 г., като богатството им се е повишило с 0,1%. Към края на годината регионът е бил дом на около 749 от тях с общо състояние от 3,6 трилиона долара.

Най-тежко засегнати са китайците, чието богатство пада с 12,8 процента в долари заради срива на капиталовия пазар и по-слабата местна валута.

Най-големият брой милиардери в света обаче са в Азиатско-тихоокеанския регион. Със своите 754 милиардери, чието общо богатство възлиза на 2,5 трилиона долара, той представлява 36% от глобалното милиардерско население.

В рамките на региона в Китай са 43% от милиардерите, в Индия 14%, Хонконг 8% и Япония - 4%.

В Европа, в Близкия изток и Африка милиардерите са намалели с 5% миналата година до 598 човека, чието общо богатство възлиза на 2,4 трилиона долара.

Докладът подчертава също забележителния ръст в броя на жените, присъединили се към класациите. Вече има 233 от тях в световен мащаб, което е с 46% повече от 160-те през 2013 г. и изпреварва темпа на растеж при мъжете, който е 39%. Това се дължи главно на жените в Азия и жените предприемачи.

"Докато Азия продължава да се разглежда като култура в която традиционно доминират мъжете, промяната е все по-видна, защото броят на жените милиардери е нараснал над два пъти през последните 5 години", отбеляза Джулия Леонг, която е част от авторите на доклада.

Все пак от банката прогнозират, че с възстановяването на капиталовите пазари от началото на 2019 г., общото богатство на милиардерите също ще се увеличи.

money.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?