71

Мика Зайкова: Кабинетът ще заколи бизнеса, ако не спре да харчи

"Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм", това заяви икономистът Мика Зайкова по Nova News.

Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Парното, тока и вода ще се вдигнат. По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система - по-ниска цена и малко по-висока не е добра идея.

"Това няма смисъл, защото на две стъпки от 2023 г. до 2025 г. ще изчезне регулирания пазар според Плана за възстановяване", обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

"Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето.

Инфлацията ще продължи да расте - войната раздели света на две. От другата страна на света са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас", прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. "С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина", посочи Зайкова. 

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от малката потребителска кошница.

"Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група от хора - ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи", смята той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тая

Тая

25.05.2022 | 11:42

Няма ли вече да замина 2 метра под земята . Всеки ден ѝ е бонус .

Отговори
0 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?