71

МФ предлага нов еднократен данък за всички фирми със свръхпечалба

Черен сценарий за държавните финанси написа служебният министър Росица Велкова. Според нея съществуват редица рискове пред държавата заради очертаващия се тази година огромен бюджетен дефицит от 6.9% от БВП. За да не се стигне до там, МФ ще предложи данъчни промени, които да доведат до ръст на приходите. Ще бъдат предложени и мерки за рязко орязване на разходите. Целта е в НС да бъде внесен проектобюджет с дефицит от 3%. Не е ясно обаче дали така предложените данъчни промени и проектобюджет ще бъде одобрен от новото Народно събрание. Проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане веднага след изборите, за да мине съгласуване и да бъде внесен до края на април в НС. Служебното правителство готви проект заради напредването на сроковете около изтичащия удължителен закон за прилагането на бюджета за 2022 г.

 

НОВ ДАНЪК СВРЪХПЕЧАЛБА ЗА ВСИЧКИ

МФ предлага да се наложи нов данък свръхпечалба за всички юридически лица за второто полугодие. Той ще е еднократен и с него ще бъдат обложени свръхпечалбите на всички фирми, като за определяне на свръхпечалбата ще се ползва дефиницията, въведена от ЕС за сектора на горивата. "Ще се вземат за база усреднените печалби за 2019, 2020 и 2021 година, които ще бъдат увеличени с 20%, и разликата спрямо печалбата от 2022 г. ще бъде обложена с 33% данък", обясни финансовият министър Росица Велкова. Данъкът ще започне да се начислява от средата на 2023 г. по подобие на авансовото начисляване на корпоративния данък и ще има уравняване през 2024 г.

Освен това всички държавни предприятия ще трябва отчислят 100% данък дивидент на държавата, като няма да се допускат изключения. Предвижда се увеличение на тол такси и на концесионните такси, индексирани с инфлацията. Ще отпаднат отделни временни данъчни облекчения - намалени ставки по ДДС и намалени акцизни ставки, ще се увеличи акцизът на електронните цигари. При ДДС ще бъде запазена ниската ставка за хляб, брашно, бебешки храни, и книги, а за ресторантьори и спортни съоръжения ще се възстанови 20-процентната ставка. Ще се засили фискалният контрол върху рисковите стоки - за тях ще се въведе предварително деклариране на ДДС. От новите мерки в частта приходи се очаква  положителен ефект от 6 млрд. лв. допълнителни постъпления в хазната.

 

ОРЯЗВАНЕ НА РАЗХОДИ

МФ предлага през 2023 г. да няма ръст на чиновническите заплати. Ще бъде допуснато увеличение с 10% само в структури, в които не е имало никакво увеличение през 2022. Ще се орежат разходи за командировки, представителни разходи и разходи за издръжка. Ще се заложи традиционен буфер в бюджета - министерствата да получат на 90% бюджетите си и да ползват останалите 10% през последното тримесечие само при спазено салдо, тоест дефицитът да не надхвърля заложените 3%. Ще се забрани прехвърлянето на заложени в бюджета капиталови разходи, които не са били използвани, за финансиране на други тип разходи. С тези мерки ще бъде гарантирано изпълнението на разходни политики като планираната актуализация на пенсиите от юли.

"Това не означава, че държавата е пред фалит, каквито интерпретации се правят. Няма как да е пред фалит, като се предприемат мерки за бюджет с дефицит до 3%", коментира Велкова. Тя изтъкна, че ако НС се изкуши да приеме бюджет с дефицит над 3%, България рискува загуба на шансове за еврозоната, стартиране на процедура по свръхдефицит, нуждата от поемане на нов дълг и поскъпване на дълга. "При загуба на перспектива за влизане в еврозоната може да се учаква повищаване на лихвите по дълта, може да има проблеми с пласирането на достатъчно големи обеми дълг и да се наложи вземане на дълг от МВФ", коментира Велкова.

 

ЗАЩО СЕ НАЛАГАТ МЕРКИТЕ

Ако спешно не бъдат осигурени приходи, може да се стигне до доста черни сценарии. Може да се наложи взимане на заем от МВФ, ако МФ не може да осигури поемането на дълг на международните пазари. За неопределено време ще се отложи присъединяването ни към еврозоната. "Чисто теоретично, съществува дори риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото", обясни финансовият министър.

Това са част от рисковете изброени в проект на решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., разгледано днес на заседание на служебния кабинет.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, пише министърът на финансите.

И добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания -  данъчни облекчения и на намалени данъчни ставки с отрицателно отражение върху бюджетните приходи, увеличение на разходи с постоянен характер (като например пенсии, социални разходи и възнаграждения), както и нереализирани европейски и национални инвестиционни програми.

Тъй като някои от мерките, приети от 47-то НС през 2022 г., влязоха в сила в края на годината, дефицитът за 2022 г. остана в рамките на фискалните ограничения по националното и европейското законодателство. Целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи обаче водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

При тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по ЗПФ, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, заявява финансовият министър Росица Велкова-Желева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

16.03.2023 | 11:36

Изглежда от Блатото са заложили на ГРОБ. Прави ми впечатление съгласуваното действие на служебното правителство с тезите на мафията от мутренската завера. Хората на пРезидента в служебното правителство плашат и подготвят дефицит в бюджета от 7%, като вдигат високо топката на манисеБоко за да атакува Демократична България и ПП, като виновни за това. От една страна се готвят яко да крадат, от друга подготвят вдигане на данъци преди избор на ново правителство – ако ГРОБ победи служебното правителство ще избърза да вдигне данъците за му подсигурят допълнително средства за кражби и за да се прави мутрата на невинен за вдигането на тези данъците, като същевременно обвинява за това демократите, ако ГРОБ загубят изборите разбира се данъци служебното правителство няма да вдига, но с безумни решения ще гледа да изпразни хазната. Високият дефицит съответно ще блокира пътя към еврозоната, което е другата цел на сганта. Към 31.01.23 г фискалният резерв на държавата е 16,425 млрд. лева а на 31.12.21 г фискалният резерв на държавата е 9,16 млрд. лева. разликата е 7,3 млрд лева Дефицит от 7% в Държавния бюджет от около 60 млрд лева е около 4,2 млрд лева. Очевадно има манипулация с цел да се блокира Еврозоната и да се вдигнат данъците в изгода на ГРОБ

Отговори
2 0
Западняк

Западняк

16.03.2023 | 02:11

Тая министърка с дебелата гуша и голямата глава (пълна с бръмбари) трябва да си даде оставката по най-бързия начин. Какъв е този данък свръхпечалба? По кои учебници е учила невежата икономистка. Как ще обясни тя този данък на чуждестранните инвеститори, вложили парите си в кочината. Въвеждането на такъв данък ще отблъсне потенциални инвеститори за следващите 20 години и кочината ще фалира. Българските капитали ще напуснат кочината по най-бързия начин. Тая гуша не разбира, че капиталът днес е много подвижен и бяга от държави, враждебни към инвестиции. Искам гушата да ми отговори само на един въпрос: защо “всички юридически лица” трябва да бъдат обложени с допълнителен данък, за да плащат за щетите нанесени на държавата от некадърни политици като нея??? Не е ли по-честно некадърниците да си плащат за кражбите и щетите?

Отговори
2 1
Тюрлю гювеч

Тюрлю гювеч

15.03.2023 | 22:27

Явно редакционият трол от чииииииифутската Мекица бая пот е излял докато сътвори този свой пореден буламач Работи чиииийфутчето със цифри като циркаджийски факир Явно предоставени му от носителя на Оскар Грозния Грозев Не плахуйтес Жанчо веке е минало Той само е преподавател на младото поколение чииииифути кък се фалира България чрез щарлатения Велкова ни плаши със дупка ОГРОМНА във бюджета И за да я закърпи на Велкова и трябват пари на черни дупки бели конци Ама кой да каже у очите на Велкова че единствената и грижа кък да нахрани раздутата до безкрайност държавна и общинска администрация Да напълни гушите на полюция Прокуратура Съдебна власт Жандармерия Митнически и Граничен контрол Все търтей не пройзвеждащи национален продукт И всичко това на фона на непрестанния приток на гости от близо и далеч седнали на софрата на Българския данъкоплатец БАЧКАТОР у честната частна фирма в която той работи на минимална ВСЕ работна заплата Там я стяга на Велкова чипика Кък да изхрани тия тюфлеци А отговорът и е кратък ЗАЕМИ и лапане от акцизи Другия вариант е повишаване на данъци Ама как и на кого да натресе баш големия данък Велкова и Велковци не знаят Щото знаят че ще им се търкулнат главите на Гилотината И в прекия и преносен смисъл И им остава единствената опция Вземане на заеми на калпак Милиардерите и ония със скъсаните гащи солидарно ще плащат заема Как беше правилото за солидарност На калпак Оня със милиардите ще е длъжник точно толкова колкото и онзи със скъсаните гащи И тогава малката искрено отронена сълза на автора на този буламач че Еврозоната няма да се състой е най белия кахър А у ФАЩ веке цели три банки фалираха Дъл няма да сме свидетели на ефекта на доминото Кой да ти каже Велкова е вторачена ко ша тури у копанята на бюджетните свине Честния частен бизнес кучета го яли А уж според науката на капитала той крепял държавата Ами ако умре и той Велкова личен заем ли ще взема за да си нахрани бюджетните свине А един животновъд ако види че не може да изхранва такова голямо стадо го праща във кладницата Демек го съкращава

Отговори
0 2
С М ЪРТ НА СЪДЕБНИЯ ФАШИЗЪМ!

С М ЪРТ НА СЪДЕБНИЯ ФАШИЗЪМ!

15.03.2023 | 22:16

ДО ПОСЛЕДНАТА СМ ЪРДЯЩА МАЙ МУНСКА СЕМКА ГАДНА!

Отговори
0 3
ПОД СЪДЕБНИЯ ФАШИЗЪМ

ПОД СЪДЕБНИЯ ФАШИЗЪМ

15.03.2023 | 22:15

РАЗБИРАЙ СМЪ РДЯЩАТА МАЙ МУ НА ДЕТО СЕ ПРАВИ НА JUD-G-E :)

Отговори
0 3
А У ВАШИТЕ ЧЕРЕПИ

А У ВАШИТЕ ЧЕРЕПИ

15.03.2023 | 22:08

ЩЕ ПИ КАЯТ :) youtube. com/watch?v=lo9JrlFUoGI

Отговори
0 3
КОЙТО НЕ ИСКА

КОЙТО НЕ ИСКА

15.03.2023 | 21:51

МУ ВРЫЧВАМ ЛОПАТАТА, САМ ДА СИ ИЗКОПАЕ ГРОБА, ДО ВАШИЯ :)

Отговори
0 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

16.03.2023 | 11:37

Еви си п*****а м***а бе, шиб@@н шизофреник!

Отговори
2 0
ВСИЧКИ!

ВСИЧКИ!

15.03.2023 | 21:49

ЩЕ ВИ ПИ КАЯТ И С Е РАТ НА ГРОБА!

Отговори
0 2
ГЯУРИ

ГЯУРИ

15.03.2023 | 21:47

ЩЕ ВИ ПИ КАЯ И СЕ РА НА ГРОБА И В ЧЕРЕПИТЕ! youtube. com/watch?v=vno7QW4GgXk

Отговори
0 2
ПАРЦАЛА НА ЗЕМЯТА

ПАРЦАЛА НА ЗЕМЯТА

15.03.2023 | 21:46

И КЛЕКАЙ ДА ПИ КАЕШ ИЛИ С Е РЕ Ш, :)

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?