Следвайте ни

МЕТРО стартира Фестивал на БГ розов домат

От 26 юли до 15 септември веригата ще отделя 5% от продажбите на български розови домати в подкрепа на каузите на фондация „Една от 8“, полагаща грижи за жени с рак на гърдата.

viber icon

МЕТРО отбелязва втората година от старта на програмата си за работа с български земеделски производители „Отгледано с грижа в България“. Рождения ден се чества с локални фестивали на розовия домат в 7 от магазините в страната. Фестивалите стартираха днес в Пловдив Варна и Стара Загора. В МЕТРО 2 край Пловдив двама земеделски производители - Тодор Атанасов от с. Поповица, обл. Пловдив и Георги Петков от пазарджишкото село Мирянци, както и Институт по зеленчукови култури /ИЗК/ „Марица“ – Пловдив, представиха своята продукция. Научното звено към Селскостопанска академия демонстрира един от последните си сортове домати – „Розово сърце“, който от три години е хит на пазара.

Водещ негов селекционер е доц. д-р Даниела Ганева, директор на института. ИЗК „Марица“ и представители на Аграрния университет в Пловдив са партньори на МЕТРО по програмата „Отгледано с грижа в България“. Тодор Атанасов и Георги Петков отглеждат стар български сорт домати, познат от миналия век. Тъй като е бил застрашен от изчезване, семепроизводител от с. Стряма го патентова под името „Розова магия“.

Локалните фестивали продължават на 28 юли в София, на 30 юли в Благоевград, на 3 август в Плевен и на 10 август в Бургас. Заключителният фест е на 8 септември в София, където за втора година ще се организира Фестивал на Розовия домат. Събитието ще се проведе в Княжеската градина, пред паметника на Съветската армия и ще започне в 10:30 часа.

Тази година, от 26 юли до 15 септември МЕТРО и неговата програма „Отгледано с грижа в България“ ще отделят 5% от продажбата на български розови домати в подкрепа на каузите на „Една от 8“, осигуряваща консултации, профилактични прегледи, практическа и и информационна подкрепа за жени с рак на гърдата .

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва близо 400 вида местни артикули. В момента МЕТРО работи с над 150 малки земеделски стопани,  над 40 големи производители и 9 стратегически доставчици на розов селски домат.  Реализираният обем на български плодове и зеленчуци през годината е над 4300 тона. Асортиментът включва стари български сортове като пипер Куртовска капия, домати Розова магия и Алено сърце, селска краставица, уникалният Реселешки лук и много други.

След демонстрацията на розови домати в МЕТРО 2 в Пловдив Тодор Атанасов и Георги Петков споделиха впечатленията си от партньорството с търговската верига:

От кога се занимавате със земеделие?

Т.А. Със земеделие се занимавам от 5 г. Отглеждам предимно домати и краставици на площ от 20 дка – полско и оранжерийно производство.

Г.П. Мога да кажа, че от дете практикувам земеделие. Запалих се от родителите ми, на които помагах от малък, а регистриран производител съм от студентските години. Зеленчуци отглеждам на 3 дка, като залагам домати и краставици.

От кога работите с МЕТРО?

Т.А. С МЕТРО работя от 2 г., когато стартира програмата им с малки и средни земеделски производители.

Г.П. От миналата година си партнираме с МЕТРО по програмата „Отгледано с грижа в България“. Там реализирам продукцията си от краставици и домати.

Доволен ли сте от работата с МЕТРО?

Т.А. Много съм доволен от МЕТРО. Изкупуват ми почти цялата продукция – домати, краставици, пипер и което е много важно - плащат навреме. Радвам се, че решиха проблема ми с реализацията на зеленчуците.

Г.П. На този етап съм доволен от работата си с МЕТРО. Имат изисквания относно прилаганите пестициди като количество, но това е добра европейска практика. Нямам проблеми и със заплащането – точни са и плащат навреме.

 

Никола Николов

Никола Николов

Редактор - marica.bg

Никола Николов е завършил Политология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работил е като Local SEO Specialist. Част е от екипа на вестник „Марица“ от 2018 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?