46

Месеци след откриването: Фалира фабриката за нитрилни ръкавици в Пловдив

Първата фабрика в Европа за нитрилни ръкавици, която бе открита през лятото на миналата година в Южната индустриална зона на Пловдив, пусна кепенци. Молба за откриване на производство по несъстоятелност е внесена през октомври 2022 г. в Софийски градски съд от Антон Петров – изпълнителен член на „ППС Мануфакчъринг“ АД - София и един от съдружниците с дял от 33 % при учредяването на дружеството през 2021 г. Тогава негови ортаци са били Димитър Стамов също с 33% и Георги Петков с 34%. Георги Петков фигурира и в борда на директорите на кипърския БТЛ Холдинг, който строи фабрика за медицинска техника на мястото на бившата кожухарска фабрика „Пулпудева“ под тепетата.

На практика инвестиция в размер за близо 15 млн. лв. може да отиде в историята, ако не се яви купувач за поточната линия за нитрилните ръкавици с капацитет над 800 000 ръкавици на ден. Предстои частен съдебен изпълнител да обяви публична продан за оборудването. Заводът е построен с ипотечни кредити от Обединена българска банка чрез ДЗЗД Фонд за устойчиви градове и „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Идеята за неговото изграждане идва покрай COVID-19 и очакванията консумацията на нитрилни ръкавици в световен план да се увеличава.

Влошен бизнес климат и забавяне на доставката на производствената линия от Малайзия, увеличение на цената на контейнерния транспорт, забавяне на корабни доставки, както и скок на цените на основната суровина, курса на долара, инфлацията, тока, газа и не на последно място – дъмпинг от китайските производители, са мотивите за исканата несъстоятелност на дружеството. От българската компания отчитат, че миксът от проблеми води до месечни загуби за 220 хил. лв. „Видно от изчисленията, в настоящата икономическа ситуация „ППС  Мануфакчъринг“ АД не би могло да генерира приходи, достатъчни за покриване на разходите, нито да остане действащо предприятие по смисъла на счетоводните стандарти“, пише още в молбата до съда с искане да се обяви несъстоятелност.  

През 2021 г. Фондът за устойчиви градове одобри финансиране за проекта „Стартиране на производство и изграждане на фабрика за нитрилни ръкавици“ на „ППС Мануфакчъринг“ АД. Бяха отпуснати средства в размер на над 12 млн. лв., от които над 7 млн. лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Ипотечният кредит от ОББ е за над 1,2 млн. лв. Също през 2021 г. дружеството получи и удостоверението за инвестиция клас А в размер на 4,7 млн. лева.

Година след основаването си „ППС Мануфакчъринг“ АД претърпява трансформация на собствеността, става ясно от списъка на акционерите, присъствали на общото събрание през юли 2022 г. Единият акционер е  „ППС Холдинг“ ООД – София, с управител Димитър Стамов, притежател на 34% акции. ДАКСИ показва, че дружеството няма регистрация по ДДС и е учредено с 2 лв. капитал. Мажоритарният дял от капитала на „ППС   Мануфакчъринг“ АД в размер на 66%  вече се държи от пловдивската фирма „Аспикор“ ЕООД, с управител Станимира Колева. Дружеството е  в активите на Ей джи кепитал“ АД, свързано със строителния предприемач и хотелиер Петко Кисьов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Яяяя

Яяяя

18.04.2023 | 18:06

Аз бих заложил, че се опитват да отнемат готов и печелив бизнес за да го дадат на някое наше момче с партиен чадър над себе си.

Отговори
0 0
Ганьо

Ганьо

17.04.2023 | 21:09

Те хората презервативи не ползват,камо ли ръкавици

Отговори
1 0
Бизнес

Бизнес

17.04.2023 | 11:21

Тази практика с европейски пари не се ли прекрати няма да върви работата както трябва, то така с чужди пари лесно, ако тръгне добре ако не тръгне парите прахосани и банката да му мисли, то толкова елементарни схеми че чак обидно да му стане на човек, а пък и общината като подкрепя такива проекти пълна безмислица за сметка на народа

Отговори
23 0
С5с

С5с

17.04.2023 | 14:07

Това са европейските практики за крадене на пари, затова есатлантиците по цял ден реват за ес, евро и шенген

Отговори
9 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?