Следвайте ни

Мерцедес е любимата марка на пловдивчани в OLX

Средно по 10 000 търсения на немското возило регистрира популярна онлайн търсачка всеки месец

Пловдивчани са първенци по търсения на обяви за закупуване на мотоциклети и скутери. Средномесечно возилата биват изписвани по 11 000 пъти в търсачката на един от най-популярните сайтове в България - olx.bg. Това вероятно се дължи на икономичността и по-ниските разходи за поддръжка на превозните средства. Освен това придвижването в задръствания с тях става по-бързо.

Веднага след тях по търсения в нета се нареждат автомобилите, като любимата марка в Пловдив се оказва Mercedes с почти 10 000 търсения месечно. Въпреки това Volkswagen, който може да построи новия си завод до Пловдив, остава следващата по популярност марка. Средната възраст на автомобилите втора употреба е 10 г., а средната цена - 7000 лв. Любопитен факт, който отбелязват от интернет платформата, е, че ако всички предлагани при тях коли бъдат подредени в права линия, ще заемат мястото от София до Стара Загора.


Освен това пловдивчани се интересуват и от машини, инструменти, велосипеди и тонколони. „Музикант съм и често търся, а също така продавам и ненужните музикални инструменти“, казва Яшек. Цената на стоките в интернет може да падне с до 10 на сто, ако се пазарим при покупката, показа проверка на „Марица“. При опит да купим хакната конзола за гейминг игра, която се предлага за 80 лв., успяхме да смъкнем цената до 73 лв. Сред най-малко популярните категории са работа и екскурзии и почивки.

По данни на НСИ делът на българите от Южен Централен район, които пазаруват онлайн е 16 на сто, като най-активна е възрастовата група между 15 и 34 г. Едва 1% от населението между 65- и 74-годишна възраст прави поръчки по интернет. Оказва се, че жените са по-активни по отношение на онлайн търговията от мъжете.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?