Следвайте ни

Мегасделка за "Супер Караджалово", австрийци купиха фотоволтаичен парк №1

viber icon

Продадоха най-големия фотоволтаичен парк в България – този край първомайското село Караджалово. Купувач е австрийското дружество Enery Development GmbH, но цена за придобиването не се споменава. Още когато започнаха преговорите с потенциалния нов собственик обаче се говореше за сума от порядъка на 100 милиона евро. Соларният парк е разположен на над 100 хектара и е с мощност 60,4 MWp. Заради мащабите се проектът стана популярен още при откриването си през 2012 година с кодовото име „Супер Караджалово“.

Продавач на соларния парк е ACF Renewable Energy Limited, дъщерно дружество на ACWA Power. В съобщение до медиите Раджит Нанда, главен инвестиционен директор на ACWA Power, коментира: „Тази продажба представлява една от малкото 100%-ови продажби, предприети от ACWA Power. Предвид относително малкия размер на тази централа в сравнение с останалите в нашето бързо разрастващо се портфолио, ние вярваме, че е дошъл правилният момент да продадем своя дял в тази централа. "

Проектът има много интересна история. Огромният терен в Първомайско бе закупен ​много отдавна от “ЗБЕ Партнерс” - дъщерна фирма на пловдивската “Сиенит”. Първоначално идеята беше там да се изгради индустриална зона, но след няколко безуспешни опита, инвеститорите преминаха към план Б – извадиха всички необходими разрешителни за изграждането на соларен парк и след това продадоха дружеството.Така първият купувач бе американската компания SunEdison, подразделение на MEMC. SunEdison има богат опит в управлението на фотоволтаици по цял свят и съвсем скоро след покупката официално заяви, че целта е препродажба. Така слънчевата централа премина в регистрираната в Малта компания ACF Renewable Energy.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?