Следвайте ни

Мегакомпания избра Пловдив пред Румъния за нов завод ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Правим много усилия да насърчаваме подобни инвестиции, те се случват и това показва, че бизнес климатът в България е добър, заяви министър Борисов

Първа копка на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади направи днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов край Пловдив. Инвеститорът „Интерлинк Груп“ АД, свързан с дружеството „Профилинк”, ще вложи близо 40 милиона лева в ново производство на територията на индустриална зона „Марица”, част от Тракия икономическа зона. Дружеството е сертифицирано  като инвеститор клас А. 

Заводът ще бъде smart, с висока степен на автоматизация на производството, разказа председателят на СД на „Интерлинк груп” АД Здравко Линкин. Ще бъдат наети около 150 служители. Ако тази инвестиция се беше случила преди няколко години, тогава щяха да ни трябват 500 души персонал, пресметна Линкин. Въпреки че едната база на „Профилинк” се намира на другия край на Пловдив,  в Южната индустриална зона, предприемачът не вижда никакъв проблем в логистиката. Дори първоначално умувахме над варианта новото ни производство да бъде позиционирано в Румъния, но въпреки предимствата , се оказа, че там всичко е по-скъпо, допълни той. И така направили обратен завой в инвестиционните си планове. 

Общата площ на терена е около 200 декара, като до лятото на следващата година ще бъде изградено първото производствено хале. 

 

Днес е един слънчев ден за Пловдив – и в преносен, и в буквален смисъл, приветства министър Лъчезар Борисов. Сертифицираните инвеститори  за последните 4 години на територията на Пловдивския регион са създали над 1000 нови работни места и са вложили половин милиард лева, посочи той. Правим много усилия да насърчаваме подобни инвестиции, те се случват и това показва, че бизнес климатът в България е добър, заключи Борисов. Община „Марица” е шампион по сертифицирани инвеститори, похвали се кметът Димитър Иванов. Заради вложението на пловдивската фирма държавата поема ангажимент да изгради инфраструктура – път до околовръстното шосе. По този начин жителите на Костиево и Радиново ще имат хубав и кратък маршрут до основна пътна артерия, посочи Димитър Иванов. За тази година са планирани още три големи инвестиции на територията на индустриална зона Марица на обща стойност около 100 милиона лева, съобщи Пламен Панчев, изп.директор на Тракия икономическа зона. 

Снимки от Наташа Манева

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Марица,бъдете точни в информацията

Марица,бъдете точни в информацията

31.03.2021 | 18:31

За жалост не избра Пловдив ,а община Марица и всичките данъци ще отиват в община Марица.За Пловдив, нито лев от тези данъци.

Отговори
8 1
Кучетооо

Кучетооо

31.03.2021 | 17:23

Срахх ей ся рядко ... така да мирише аууу

Отговори
0 4
Варненец от Шумен

Варненец от Шумен

31.03.2021 | 15:42

Браво, Майна. Коментар точно в десетката.

Отговори
7 2
Димитреску

Димитреску

31.03.2021 | 14:58

Във Букурещ на 2000 Е заплата 10.000 леи са мръщят и НЕ им харесва

Отговори
20 1
type

type

31.03.2021 | 14:10

Майна евала за коментара

Отговори
11 1
беда

беда

31.03.2021 | 12:47

ако Бойко остане на власт ще му вземе бизнеса заедно с петьо еврото и гешката ще има 9-те джуджета.... тоя ще си оскубе касата само след някой друг месец...

Отговори
12 7
Профи линк....

Профи линк....

31.03.2021 | 12:07

А пък сина на кмета на Панагюрище се натресъл в няколко автомобила и избягал..

Отговори
13 2
Член 1... Ръководната роля на партията

Член 1... Ръководната роля на партията

31.03.2021 | 12:02

Тая година полу проводници... Догодина цели проводници..

Отговори
18 3
Майна

Майна

31.03.2021 | 11:59

В Румъния на мутрата с Ролс Ройс щяло да му излезе всичко по скъпо ..... О да , определено . В Румъния заплатите са двойни и дори тройни на България , отделно мерките за защита на околната среда са много по завишени, отделно там нямаш чадър от държавните институции като НАП НОИ ТРУДОВА ИНСПЕКЦИЯ СЪД ПРОКУРАТУРА И Т Н . Там ще трябва да спазваш КТ да плащаш оувър тайма на работниците и като теглиш чертата всичко излиза по СКЪПО. Друго си е в Пловдив да си дерибействаш да укриваш доходи данъци да не плащаш осигуровки на работниците на пълната жалка заплатка да извършваш данъчни престъпления и да ядеш и пиеш с шефове на НАП разни държавни агенции съдии и прокурори и да се чустваш недосегаем с такъв ТУЛУП като кмета на Пловдив , про-ститутка като областен управител и разни корумпета които се навъртат около теб да ти метат кирливите гащи.

Отговори
44 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?