49
Следвайте ни

Мегаинвестиция за 150 милиона евро отива в Хасково

viber icon

Най-големият завод в Югоизточна Европа за соларни панели ще бъде край Хасково. Инвестицията на германската компания AE SOLAR е за над 150 милиона евро. Очакваните работни места са минимум 220. Заводът в България ще е от последно поколение с годишен капацитет 1 GWp, стана ясно днес от срещата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с представители на германската компания. 

Припомняме, че преди дни в свое изявление министърът на енергетиката Александър Николов аморфно обясни, че новата инвестиция, свързана с алтернативната енергия, е в Тракия икономическа зона, близо до Пловдив. Днес обаче министър Лорер изрично уточни, че заводът ще бъде край Хасково. През лятото ТИЗ се разшири до Хасковско и на терена на бившето летище Узунджово ще бъде създаден въглеродно-неутралния индустриален парк „Тракия икономическа зона-юг”. Проектът ще отговаря на най-високите екологични стандарти. Именно AE SOLAR ще бъде първия инвеститор там. 

Покрай новото производство ще бъде създаден и R&D център за разработване на технологии, както и обучение на инженери и дизайнери към него. Предвижда се също и бизнес инкубатор за стартиращи фирми във възобновяваемия сектор. 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Знаещ

Знаещ

12.01.2022 | 08:10

Навремето, когато г-н Добри Беливанов бе секретар на Областия Съвет, бе предствено предложение за създаване на такава фабрика от български изобретател с международен патент и пълен бизнес план. С Материала бе запознат и бившия кмет Георги Иванов, както и прокуриста на най мощното предприятие в Димитровград, НЕОХИМ- Димитър Димитров. Панелите бе предвидено да бъдат с миниконцетратори, които дават много високо к.п,д. Защо ли се изтърва тази възможност!?

Отговори
0 0
хасковлия

хасковлия

28.12.2021 | 15:43

Нека и в нашия град се създадат работни места,че града се обезлюди.Толкова възможности има и имаше,а години депутатите нищо не направиха.Все сателити спускаха,а местните заради калпав кмет/Беливанов/отклоняваха в Димитровград инвестициите. Похвална идея!

Отговори
1 1
Хасковлия

Хасковлия

27.12.2021 | 21:44

Докато не видя, не вярвам.

Отговори
0 1
Това в партийния клуб на Герб ли ти го казаха?!

Това в партийния клуб на Герб ли ти го казаха?!

27.12.2021 | 18:43

Дай бе няма безработни!?

Отговори
1 1
Miro

Miro

12.01.2022 | 20:56

Безработни са тези, които не им се работи. Такива ги има навсякъде и тези индивиди бягат от работата като дявол от тамян.

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

27.12.2021 | 15:01

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки парите си от растящата инфлация, нулевите лихвени депозити и безкрайните такси по спестовните сметки, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 7
Как да стане работата?.С грабежите ни знаят и в Европа

Как да стане работата?.С грабежите ни знаят и в Европа

27.12.2021 | 13:43

Е как да е в Пловдив.Навсякъде сме известни с крадливите си кметове Мамин и Зинокиу

Отговори
6 6
Обаяду

Обаяду

27.12.2021 | 17:12

Как да го отворят в Пловдив бе умньо като пак от хасково ще карат работници не виждаш ли че в Пловдив няма безработни

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?