Следвайте ни

Клиенти изгоряха с хиляди! Борса "Никеа" в Пловдив хлопна кепенци

Собственикът Николай Петров се покри, изключил е служебния телефон, а личния смени

viber icon

Собственикът на мебелна борса „Никеа“ Николай Петров, не е спазил обещанието си да отвори магазина на 14 юни и е пуснал кепенци. За това алармираха потърпевши, които от месеци са дали капаро или са платили в аванс цялата сума за определена стока, но поръчките им не са изпълнени. Както „Марица“ писа, в началото на юни ожилени клиенти от цялата страна стягаха протест пред търговския център на ул. „Брезовско шосе“ 176. Тогава собственикът увери репортера ни, че ще се разплати с всеки клиент и оправда забавянето на поръчките с кризата заради коронавируса.  Обясни, че прав​и списък на всички клиенти и ще им предл​ожи – или да им върне парите за капарото или да изчакат поръчките си.

Такова предложение е получила в писмен вид Ана Инджова от Раковски. Тя е платила в аванс 400 лева за холов ъгъл, който струва 885 лв. В договора, който е сключила на 27 декември 2019 г., е посочено, че стоката трябва да се достави най-късно до 13 март 2020 г. „Възмутена съм, в писмото от управителя пише, че парите могат да ми върнат чак през месец декември. А аз не съм съгласна. Те нямат право да задържат толкова дълго време парите на никой, който се откаже от стоката“, негодува г-жа Инджова.

Дамата е подала жалба до Комисията за защита на потребителите /КЗП/ в Пловдив, но е ​разочарована от отговора, който ​е получила.  КЗП можела да съдейства при спорове между потребители и търговци по отношение на гаранции, рекламации и неравноправни клаузи в договорите. В случая за неспазен срок на договора Комисията не била компетентен орган и съветва жената да търси правото си по събеден път.

За завеждане на колективно гражданско дело срещу Николай Петров, призовава Димитрийка Димитрова. Още на 1 юни миналата година тя е платила по банков път 140 лв. за скрин. Имала уверение от собственика, че ще й върне парите, но от два дни личният и служебният му телефон били изключени. „Тези пари не са много, но аз от три месеца съм безработна и в тази ситуация разчитам на тях“, каза г-жа Димитрова.

Репортерска проверка установи, че шоу румът на мебелна борса „Никеа“ е затворен, а рекламите са свалени от фасадата на сградата. Останал е единствено рекламен афиш на помещението, което е опразнено. Охраната каза, че магазинът вече няма да работи. Обясни, че до скоро имало обяви от частен събеден изпълнител във връзка с дело срещу Николай Петров, но той ги е свалил.

Телефон на Петров, както и посоченият за контакти в сайта, не отговарят. При набиране се съобщава, че номерата са грешни или непълни. Пробемът обаче е, че служебният номер фигурира в писмата до клиентите. Препоръчва се на него да изпращат смс с определен код дали си искат парите през декември или ще чакат стоката. Другият проблем е, че фирменият сайт още е активен и някой, който не е разбрал за необявения, но явен фалит на „Никеа“, може да „изгори“, като преведе пари.

Снимки от Атанас Кънев

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

27.06.2020 | 06:14

Тия са мошеници, защо изобщо се занимавате с тях

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?