49

Майки чистят борчове на пожар заради данъчни облекчения

Родители чистят борчове към държавата на пожар, за да ползват данъчните облекчения за деца. И тази година те са в същия размер като лани – данъчната основа се намалява с до 6000 лева за едно дете, до 12 000 лв за две и до 18 000 лв за три и повече непълнолетни в семейството. Така държавата връща съответно по 600 лева за едно дете и по 1200 лв за две.

За да се получат данъчните бонуси обаче държавата има изискване родителите да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Наличието на задължения за местни данъци и такси към съответната община също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение. Дотук се стига обаче само ако тези борчове вече са предадени на НАП и подлежат на принудително изпълнение, обясняват данъчните.

За да се избегнат неприятни ситуации, родителите е добре първо да проверят в електронния портал на НАП чрез ПИК кода си  дали имат неплатени дългове.  Също от там, чрез превод от банкова карта, дълговете могат да се платят мигновено.

Припомняме, че до края на декември данъчното облекчение за деца може да се ползва чрез работодател. Така процедират повечето държавни и общински фирми. При частните компании обаче негласно правило е, че данъчните бонуси се заявяват с годишната данъчна декларация за 2023 г. след Нова година.

Често срещан въпрос на горещите телефони на НАП е дали получаването на детски надбавки е пречка за ползването на данъчното облекчение. Отговорът е „не“, стига майката да има трудови доходи от изминалата година.

Генерално, за да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък общ доход или данък от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива /като обезщетение за майчинство например/, не могат да се възползват от облекченията. Това обаче може да направи другият родител, ако отговаря на условията, допълват от НАП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?