Следвайте ни

Масово глобяват заведения в Пловдив за укриване на ДДС и обороти

viber icon

НАП санкционира пловдивска пицария заради нарушение на Закона за Данък добавена стойност /ЗДДС/. Инспектори от „Фискален контрол“ са установили, че е начислено 9% ДДС за доставка на храна до офис, вместо дължимите по закон 20 %. На собственикът на заведението, чието име не се споменава,  е издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка - запечатване на обект за 30 дни. 

От приходната агенция уточняват, че през последните седмици некоректното отразяване на налога е масова практика в цялата страна при поръчките на храна за вкъщи. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец.

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги  е валидна само за  предлаганите  храна и съответно обслужване за консумация на място. 

Междувременно публичният  списък на НАП с ресторантьори  и търговци нарушители в Пловдив и областта набъбна многократно.  Между тях са ресторантите „Виктория“ на ул. „Кап. Райчо“ 2,  „Ориентал меню“ на ул. „Златарска“ 4 , „Фън – И“ на ул. „Иван Вазов“ 94, механа „Дядо Либен“ на бул.  „Съединение“ 11, дискотека „Плазма“ на бул. „Христо Ботев“ 82,  комплексът ресторант с хотел „Джамура“ в Бачково и др.

Списъкът се допълва от месарски магазин „Мръвката“ на бул. „Шести септември“ 184,  медико диагностична лаборатория на бул. „България“ 234 и редица други закусвални и кафе аперитиви.

Масовите нарушения са неиздаване на фискални бонове, също и липса на задължителни реквизити в същите. На всички, укриващи обороти е приложена принудителната административна мярка „Запечатване на обект“ за срок до 30 дни. Някои от заведенията обжалват актовете. 

Както Мarica.bg, писа след сигнал, че в ресторант „Здравец“ на хижа „Здравец се издават фискални бонове само при поискване от клиента, а сметката се носи написана на ръка, наемателят на заведението Николай Фиданов уточни следното:  „Няма как да не се издават касови бонове, в противен случай компютърът не може да приеме нова поръчка. Проблемът е, че компютърът е един, а сервитьорките три, което забавя ваденето на бележката. При мен практиката е първо да се даде сметката на ръка и когато клиентът плати, тогава му се издава касов бон. Мога да докажа, че за всяка поръчка има такъв документ".

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бизнеса в България

Бизнеса в България

03.09.2020 | 10:50

Няма заведение, което да НЕ окрива ДДС...Иначе винаги са онеправдани, жалват се постоянно, даже сега и с вируса им намалиха ДДС то. Да не говорим за всички други мошенгии, които правят със заплащане на маса и "под маса" и т.т и т.н....По-адекватно и човешко е да се намали ДДСто на детските храни и стоки, а не на бизнес мошенниците

Отговори
2 0
Да,проверят

Да,проверят

02.09.2020 | 23:07

Данните дето не плащат отпуски и карат персонала да се подписва...да ги проверят де!

Отговори
0 0
Да,проверят

Да,проверят

02.09.2020 | 23:07

Даяните имах предвид Даяна 2003 ЕООД и Лъки МТ

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?