49
Следвайте ни

Масирани проверки на магазини за риба и заведения преди Никулден

viber icon

Във връзка с предстоящия празник Никулден Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира засилени проверки. Инспекции ще се правят в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, хранителни магазини, пазари и борси.

Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите. При проверките ще се следи също дали персоналът използва маски и ръкавици, както и за наличие на дезинфектанти на местата на продажба.

Специално внимание ще се обърне върху нерегламентираната продажба на риба и рибни продукти от нерегистрирани търговци.

При извършване на проверките и при необходимост в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От БАБХ напомнят какво да гледат потребителите при закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако тя е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната могат да се подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?