46

Малките банки дават най-високи лихви по депозити

Спестяване за една година носи максимум 2% доходност

Бавно, но сигурно лихвите по новопривлечени средства в банките започват да се увеличават. По последни данни на БНБ средната лихва, по която са се откривали срочни депозити от домакинства в левове през месец юни е била 0.70%, а тази в евро - 1.25%.

За една година нарастването на средния лихвен процент по депозити в левове е с 0.6 пр.п. (от 0.10% на 0.70%), а по тези в евро - с 1.11 пр.п. (от 0.14% на 1.25%). Факторите, обуславящи покачването на лихви по депозити, са няколко: повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и увеличеното търсене на срочни депозити от страна на клиентите, посочват анализаторите от платформата „Моите пари“.

В момента най-изгодни са условията за депозиране в по-малките банки. И едновременно с това онлайн депозитите. Изводът се налагат от преглед на предложенията за едногодишен срочен депозит на сума от порядъка на 30 000 лева. Според ранглистата за юни най-висока доходност - 2% ефективна годишна лихва, има при BigBank. Това е изцяло дигитална банка, стъпила в България през 2021 г.

Следва Ти Би Ай Банк със срочен депозит, направен през мобилното приложение, където ефективната лихва е 1.70% на година. А на трето място се подрежда онлайн депозитът на Търговска банка Д - 1.25%. 

Абсолютно също е подреждането при най-изгодните депозити със срок 24 месеца. Най-доброто предложение е с лихва 2.96%. При 3-годишен депозит най-много можете да разчитате на 2.91% лихва (Ти Би Ай Банк), BigBank - 2.91%, и Инвестбанк - 2.52%.

Обръщането на тренда на депозитния пазар обаче става бавно. И това е обвързано и с цената на кредита. Припомняме, че през 2021 г. множество български банки прекратиха предлагането на стандартни срочни депозити за граждани и фирми и вместо това започнаха да таксуват клиентите си най-често с такса „наличност“, която банките начисляваха при депозитите с по-високи суми (тези между 200 000 и 400 000 лв.), като таксата се начисляваше върху определения от банката размер и само върху превишението.

През юли 2021 г. обаче ЕЦБ взе решение да увеличи лихвата по депозитите с 0.5% и по този начин премахна отрицателните лихви. Още на следващия ден всички банки в страната премахната тази такса, защото отпадна нейната необходимост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Коментатор

Коментатор

08.08.2023 | 01:35

Каква е тая лихва 1%....2% В чужбина вече отива на 5 дори и 6% на сроден депозит .Лихвите по ипотеките са по 8%. Скоро я България ще има яки фалити!!!

Отговори
10 1
Дам

Дам

08.08.2023 | 17:46

Тук е така, ние сме остров на стабилността! Както винаги се опъваме докрай като магаре на лед и после всичко лошо, което трябва да се случи се случва, но умножено по десет...

Отговори
11 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?