1939

Малкият бизнес чака "да" за 3 милиарда лева

За "Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“

Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Тя е продължение на приключващата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще е с бюджет близо 3 млрд. лв. Очаква се изпълнението ѝ да стартира до края на годината.

От нея могат да се възползват микро-, малките и средни предприятия (МСП) в страната. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два - „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет - „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

22.08.2022 | 14:28

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: [email protected]

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?