Следвайте ни

Малки и средни предприятия ще се подпомагат с „пари от тълпата“

ЕК прекроява регламента Crowdfunding за групово финансиране

viber icon

Промени в регламента за прилагане на групово финансиране - Crowdfunding (в превод - тълпа (crowd) и финансиране (funding), популярно като пари от тълпата), се разработват  на европейско ниво. Това съобщи пред български ​журналисти в Страсбург евродепутатът Ева Майдел. По същество Crowdfunding е метод за събиране на средства чрез колективни усилия от големи групи хора и се отъждествява с дарение. С промените в регламента се цели да се направи по-лесно събирането на средства и повече възможности за финансиране на предприемачите. 

От своя страна малките и средните предприятия да имат достъп до средства и експертиза, да реализират добри проекти, с което да подобрят своите процеси и така да станат по-конкурентоспособни.

Сред моите приоритети е да има повече възможности за предприемачите и възможности за финансиране на добри идеи. Този регламент цели именно това -да направи по-лесно събирането на средства от малки инвеститори за добри проекти. Разликата е, че бихме искали да се финансират не само български проекти от България или германски проекти от Германия, а граждани от цяла Европа или малки компании да могат да инвестират в добри проекти, коментира Ева Майдел. Тя е на мнение, че Crowdfunding може да намери приложение у нас чрез улесняване на работата и ефективността на единния пазар.

Груповото финансиране е ниша, която става все по-популярна. Предпочита се най-вече от малкия и средния бизнес, който често, за да намери финансови средства, се бори с банковата система за отпускане на заеми и доказване на платежоспособност и на добър бизнес план и стратегия за развитие на дейността. При груповото финансиране всичко опира до добро представяне на интересната идея, проект, а останалото е въпрос на лично усещане от страна на потенциалните инвеститори.

Финансисти определят модела Crowdfunding като доста прозрачен, тъй като никой нищо не обещава, а единствено се представят добрите намерения за реализация на успешен проект. Чуждестранният опит показва, че едни инвеститорите получават дял от проекта, тоест стават вид акционери и при успешната реализация на проекта получават дивиденти от реализираните приходи. При другия тип проекти за групово финансиране потребителите инвестират средства, без да получават нищо в замяна, единствено символични награди в знак на благодарност за направената инвестиция. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?