Следвайте ни

Малки бизнеси в Пловдив на тезгяха заради коронакризата

Продават се от турагенция с лиценз до зоомагазин с животните

viber icon

Коронакризата принуди десетки пловдивски предприемачи да затворят частично или напълно своите бизнес начинания. Проверка на "Марица" показа, че специализираните сайтове за обяви са пълни с причудливи предложения за най-разнообразни разработени бизнеси, които чакат новия си собственик.

Един от тях е Михаил Пеев, който заради пандемията е обявил за продажба фирмата си за ремонт и продажба на компютърна и дигитална техника. Пред "Марица" пловдивчанинът сподели, че е направил всичко по силите си да запази бизнеса, но в условията на пандемията това вече е невъзможно. 

"Още през май освободих двамата служители, които имах. Не планирах да продавам целия бизнес, но летните месеци се оказаха много трудни", каза Пеев. По думите му, разходите са били с близо 30% повече от приходите (дори и без персонал) през трите летни месеца. "С настъпването на есента и втората вълна от пандемията ситуацията не е по-добра. Затова и взех решение да се разделя с бизнеса, който развивам от близо 10 години", обясни пловдивчанинът. 

За собствено помещение на бул. "България" от 65 квадратни метра, заедно с фирма с 10-годишна данъчна история и без лев задължения, Михаил Пеев търси близо 90 хиляди лева. По думите му, офертата не е за всеки, но предпочита да направи опит да продаде бизнеса и да запази труда на живота си. "Много лесно мога да продам само магазина директно към някоя агенция и да прекратя регистрацията на фирмата в НАП, но предпочитам първо да видя дали мога да запазя бизнеса, като само намеря нов собственик. 

В подобно положение са още десетки пловдивчани, които в кризата се опитват да продадат бизнесите си. Сред най-екзотичните оферти са обявите за детски парти център за малко над 40 хиляди лева, напълно оборудвано студио за красота с два фризьорски стола и място за маникюристка в "Южен" за 65 хиляди лева, няколко фитнес зали, както и зоомагазин в централната градска част, който се продава за 100 хиляди лева, заедно с всички налични животни. 

Освен с оборудване някои от закъсалите собственици продават своите бизнеси с разрешителните, които идват с тях. Така например пловдивчанин продава туристическа агенция с лиценз за туроператорска и турагентска дейност, с валидна до юли 2021 година застраховка "Отговорност на туроператора", функциониращ интернет сайт и действащи договори с водещи туроператори. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ще се оправим, всичко има край

Ще се оправим, всичко има край

05.11.2020 | 15:08

Голяма част от тези хора бяха на протестите, защото причината не е само вирусът.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?