Следвайте ни

Лютеницата от китайска става интернационална

Любимата зимнина на българина с домати и чушки от Турция, Гърция, Македония и Албания

viber icon

Ако до миналата година масовото производство на лютеница у нас беше основно с доматено и пиперково пюре от Китай, тази година любимата зимнина на българина ще е интернационална.  COVID  затвори източните пазари, с което временно секна и вносът на евтина зеленчукова суровина от Поднебесната империя. За сметка на това на борсите и тържищата и в големите търговски вериги масово се предлага зарзават от Турция. Вече няма сезон, през който техните домати, пипер и патладжан - основните продукти за лютеница, да не са наредени по рафтовете, и то на по-ниски цени от родните. Конкуренция на българските зеленчуци са също гръцките, албанските и македонските.

И макар че някои от големите български производители на лютеница набавят суровина от собствени полета с домати и пипер,

количествата няма да са достатъчни, за да е производството на 100% родно.

Още повече че тази година реколтата от домати и пипер е отчайваща. Както „Марица“ писа, полският домат се превръща в изчезващ вид. През месец юли от Министерство на земеделието обявиха, че тази година производството на полски домати е свито до 95,5%.

По последни данни на ведомството от хода на прибирането на реколтата, производството на пипер и домати на открити площи  на годишна база  е свито съответно с 19,9% и 44,3%. Средният добив от полските домати е с 15,2% по-нисък от миналата година, но за сметка на това добивът на пипер на открито има малък ръст от 0,1%.

Голяма част от българския пипер обаче отива за износ

за Полша, Чехия, Ирландия, Нидерландия и др. европейски страни. За това редовно се хвали в профила си във Фейсбук секретарят на асоциация „Български пипер“ Георги Василев и подчертава, че експортът е стимул за местното производство. В същото време недоволства, че импортът убива българското.

Наскоро той апелира да се премахнат лимитите за максималните количества плодове и зеленчуци, които преработвателните предприятия ще изкупуват от фермерите, за да получат подпомагане по мярката „Де минимис” (de minimis). И предупреди, че в противен случай голяма част от зеленчуковата реколта 2020 ще остане по полето и ще изгние. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?