Следвайте ни

"Лукойл" заплаши да спре работа

viber icon

Най-големият доставчик на гориво може да спре работа заради готвените законодателни промени, свързани с данъчните складове. Това заяви генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че промяната в закона се прави, тъй като е невъзможно осигуряване на надежден контрол от страна на митническите власти. Той припомни, че в годините назад многократно се е твърдяло от различни групи, че държавата има още какво да направи по отношение на акциза на горивата . 

Горанов обясни, че промените целят обособяване на петролопровода и на отделните петролни бази на територията на страната като отделни данъчни складове, които да подават своите отчети в агенция "Митници".

„Тъй като петролопровод, в който може да се съхранят 27 милиона литра, е свързан с няколко още петролни бази, на практика е невъзможно осигуряване на надежден контрол от страна на митническите власти“, поясни министърът.

Той припомни, че темата за видеонаблюдението е в законодателството за складовете още от 2015 г. “Това, което се изисква сега от операторите е да приведат видеонаблюдението, така че да се използва за целите на акцизния контрол“, добави Горанов.

В интервю за БНР Булат Субаев каза, че компанията има едномесечен срок, в който трябва да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира. Предвиденият срок е твърде кратък, каза той.

"Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година. За 14 години дейността ни многократно е проверявана и никога не е имало никакви нарушения на данъчното и акцизно законодателство. Можем със сигурност да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и затова нямам никакво логично обяснение защо подобни изменения се внасят в такъв спешен порядък“, отбеляза Субаев.

"Постъпленията в бюджета не зависят от това на колко данъчни склада ще е разделена нашата инфраструктура - от самото разделение допълнително в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече огромни инвестиции и административни разходи", изтъкна Субаев.

Кризата на световния нефтен пазар е безпрецедентна и сериозно ни засегна, каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Митко павлов

09.05.2020 | 06:43

Боли ма фара за тея гадове . Гадините съдират и последната кожа на българите с високите цени на горивата и с последствията във всичко от тази им гнусна дългогодишна спекула.

Отговори
8 1

Veng Pandata

08.05.2020 | 18:13

Да спира бензиностанции колкото искаш.

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?