Следвайте ни

Лоши прогнози за бизнес климата в Европа през 2021 г.

Българските предприемачи с най-големи опасения относно погасяването на дълговете заради COVID

viber icon

Бизнес климатът в Европа през 2021 г. се очертава да е несигурен и мрачен. Това показва Европейско икономическо проучване Eurochambres economic Survey. В него са участвали 58 435 фирми от 29 държави, някои от които не членки на ЕС. От България са анкетирани 765 компании, различни по вид, предмет на дейност и местоположение. Основните затруднения и неясноти, пред които са изправени мениджърите на фирмите, като цяло са приходите, заетостта и инвестициите.

Специално българският бизнес има най-големи опасения относно погасяването на дълговете, натрупани като резултат от кризата с COVID-19, евентуално прекъсване на веригата за доставки, непредвиден скок на цените на енергията и суровините, разходите за труд, както и хроничната липса на квалифицирана работна ръка. Родните предприемачи най-малко се притесняват за условията за финансиране и въздействието на Brexit.

Според прогнозата в анализа приходите от продажби в България ще намалеят до 24,1% през 2021 г., а очакваните приходи до края на 2020 г. са 44,3%. Спрямо останалите 29 държави в проучването България се нарежда на 20-то място по прогнозни продажби в страната. Като лидери в това отношение се очертават Турция, Португалия и Черна гора.

Резонно ще има и спад на продажбите в чужбина. Докато тази година очакваните у нас постъпления от експорт са 52,6%, то през следващата година те се свиват наполовина до 26,4%. И в този сегмент има най-добри прогнози за Турция, следвана от Испания и Португалия. Най-малък износ очакват фирми от Австрия, Кипър и Франция.

Относно заетостта очакванията също са негативни. Докато през 2020 г. в България ръстът на заетостта е бил 38,3 %, то през 2021 г. той ще се свие до 17,2%. В европейски мащаб по този параграф страната ни се нарежда на 15-о място. На най-много нови работни места се надяват в Ирландия, Турция и Португалия. Най-песимистични са очакванията за работа в Австрия, Гърция и Малта.

Заради кризата с COVID няма как да има оптимистичен сценарий и за инвестициите. В България те ще се свият наполовина - от 45,5% през 2020, до 19,8% през следващата година. По този показател страната ни е 17-та от 29 проучвани държави. Очакванията за инвестиции са най-високи отново за  Ирландия,  Турция и  Португалия.

Предвижда се бизнесклиматът у нас да се подобри догодина с 35,3%, което е почти два пъти по-малко в сравнение с тази година. По позитивни очаквания в тази връзка Турция,  Португалия и Сърбия са най-големи оптимисти, а България се нарежда на 8-о място.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?