Следвайте ни

Липсва интерес за санирането с европейски пари

viber icon

В страната все още няма нито един изпълнен проект за саниране с европейски средства. Огромният проблем е, че няма информираност за ясни критерии и условия относно санирането на българските домове. Условията се изясняват във времето и от самото начало хората не са наясно с какво се захващат. Самата процедура по кандидатстване е доста дълга. При взимането на това решение трябва да се събере нужното мнозинство от собственици на етажната собственост. В противен случай рискуваме да вземем решение без кворум, да кандидатстваме и да не се усвоят отпуснатите средства. Също така има опасност собственик да е съгласен с кандидатстването за саниране по време на събрание, но после да не може да доплати своята част от общата сума. Кандидатстването по програмата има много неясноти. Поради липсата на ясни правила и критерии за хората е по-лесно да се откажат.


Преди две години санирането включваше полагането на топлоизолация, подмяна на дограма, подмяна на електрическата инсталация, водопроводната инсталация, ремонт на покрив и изолиране на всички общи части. Впоследствие стана ясно, че не е задължително да се сменя елзахранването и ВиК инсталацията. Това обърка хората, а крайната цел е да получат удовлетвореност от обновения сграден фонд.


По информация на едно от районните кметства в Пловдив, за миналата година 3-4 сгради бяха взели решение да кандидатстват за саниране. Колко са продължилите, не се знае. В страната са изпълнени пилотни проекти, които доказват, че санирането все пак е възможно.


Липсата на желаещи може да се тълкува като липса на заинтересованост или потребност. Сградният фонд в България се нуждае от цялостно обновяване, за да продължи да се използва както досега, и средствата по този европроект за саниране дори е необходимо да се утроят. Необходимо е да има прозрачност по всички етапи на програмата. По този начин участниците ще бъдат наясно как се изразходват собствените им средства.


В качеството ми на професионален домоуправител многократно съм присъствал на организирани от районните кметства срещи, които са имали за цел да запознаят домоуправителите с основното съдържание на проекта. След такива срещи възникват въпроси - с колко пари трябва да участва етажната собственост, кои ще бъдат изпълнители на строителните работи и кога се получават средствата по одобрен проект. Но ясни и точни отговори на такива въпроси няма.


В район “Тракия” полагат много усилия за популяризирането на проекта “Енергийно обновяване на българските домове”. Но усилия трябва да положи и държавата. За реализирането на проекта е необходимо да имат желание както домоуправителите, така и собствениците на самостоятелни обекти в сградите. Всеки собственик трябва да стигне до извода, че е дошъл моментът да инвестира в своята собственост, да подобри своето пребиваване в сградата. Ясно е, че сградният фонд в България е много западнал. Никой не е свикнал да полага усилия за общите части в етажната собственост. Всеки мисли, че собственият дом е от входната врата на апартамента, а общите части навън са оставени без поддръжка - неугледни и замърсени. Малко хора си дават сметка, че състоянието на общите части намалява стойността на собствения им имот. Дори апартаментът да е в отлично състояние, поради лошо поддържани общи части, той ще се търгува на 50-60% от реалната му пазарна стойност. Хората не знаят какви права и задължения имат по закон. Това се отразява в състоянието на етажната собственост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Петър Лазаров

Петър Лазаров

14.05.2014 | 00:33

Здравейте!\nМоже ли да направим среща с г-н Великов и да го запозная с нашата обстановка? Имаме нужда от професионалист като него. Явно не можем да се справим сами.

Отговори
0 0
Петър

Петър

22.04.2014 | 14:57

Как да ги убедя моите комшии, че блока ще падне след няколко години. Нищо не сме правили по него от 30 години. Ако бяхме правили всяка година по нещичко, сега можеше да сме за пример в цяла България. А иначе даваме пари без да се замислим за цигари и кафета всеки ден. А това не ни помага да живеем по-добре. Редно е да започнем да събираме пари и да си укрепим къщичката, за която сме дали живота си.\nХубаво е да има външен човек и тогава няма да има наши и ваши, а ще се спазват законите. Писнало ми е от комшията, който все в 14:30ч се сеща, че е редно да си пусне 20-годишната прахосмукачка. Не е нормално да живеем така, но уви последните 30 години са такива. \nСпирам до тук.\nРадвам се когато чета такива изказвания и констатации.\nНо уви камъните са по нашите глави отново!

Отговори
0 0
Николай Димитров

Николай Димитров

22.04.2014 | 11:01

Браво на Г-н Великов! Много правилно е пресъздадена ситуацията! От статията се вижда, че има голям професионализъм и стратегическо мислене.

Отговори
0 0
Стефан

Стефан

17.04.2014 | 00:26

Господине, срещал съм Ви! Много внимателен, отзивчив, любезен, сърдечен, човечен! Заели сте се да оправяте хорските бакии, неразбории и да се сблъсквате с различни характери. Господ да Ви помага да продължавате напред!!!

Отговори
0 0
Тънък момент!

Тънък момент!

16.04.2014 | 23:17

Браво на младежа! Хубава статия, на мен ми направи впечатление дребния детайл - след тези срещи изникват въпроси за фирмите изпълнители!!! За съжаление тези, от които зависи да се отпуснат средствата са финансово обвързани с изпълнението и нищо няма да се остави на случайността. \nДа са живи и здрави домоуправителите и да имат здрави нерви да борят бюрокрацията.\n\nОтговор към С\nЧовек, който има собствено жилище ( в общия случай на стойност 30-40 хиляди евро) не би трябвало да се нарича беден!

Отговори
0 0
Момчил

Момчил

15.04.2014 | 23:35

Нашата кооперация кандидатства и сме одобрени,но наистина нещата стават адски бавно-грешки в документите,постоянно попълване на едни и същи форми поради факта,че постоянно променят условията и така нататък.

Отговори
0 0
С

С

15.04.2014 | 12:22

В един блок живеят повече бедни хора.Как да намерят няколко хиляди, за да участват? Богатите си имат къщи

Отговори
0 0
borkata22

borkata22

15.04.2014 | 11:46

BRAVO

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?