Следвайте ни

Лихвите по кредити паднаха още

viber icon

Кредитите станаха още по-евтини, сочат последните данни на БНБ за лихвената статистика. 

През февруари 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в лева намалява с 0,30 на сто за година, като вече се равнява на 7,62%.

Ипотеките запазват нивата си от лятото на 2019 г., и са под 3 на сто. За феруари месец средната лихва е 2,79% или с 0,18% по-малко спрямо същия период на 2020 г. При ипотечните заеми в евро лихвата е 3,51%, като отбелязва незначителен ръст от 0,01 на сто за година.

Добрата новина е, че ниските лихви поне засега не са за сметка на нови, по-високи банкови такси и комисионни, които съпътстват всеки заем. Годишният процент на разходите /ГПР/, който показва същинската цена на кредита, също се понижава. При левовите потребителски кредити ГПР пада с 1,27 на сто за година до 8,09%. При ипотечните ГПР е 3.09 %.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (1)

възмутен

възмутен

26.03.2021 | 19:47

Марица, Порязова, от коректност към читателите си, да бяхте записали в рекламата "има продуктово позициониране". Знаете ли в нормалните европейски банки какви са лихвите, спрямо банките кожодери в България?

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?