Следвайте ни

Лихвите по жилищни кредити зверски надолу, станаха смешно ниски

Стигнаха до 2.25%, най-често пари срещу ипотека искат висшисти между 30 и 40 години

viber icon

Жилищното кредитиране ври и кипи. Колкото и невероятно да е в условия на здравна криза, прераснала в икономическа, хората, решили се на покупка на имот с кредит, се множат. Увеличава се и средният размер на взетите в заем суми. Активностите идват от онази част от клиентите, които имат настрана заделени пари и заради свободното време покрай извънредното положение и по-рехавата работа след това, са успели да разгледат както офертите на имоти, така и на банките. А по принцип есенният сезон, или последното тримесечие на годината, е най-силно при жилищното кредитиране.

 

Лихва от 2.25%? Вече я има. При срок на кредита 20 години годишният процент на разходите (ГПР включва освен лихви и всички такси по кредита) е 2.69%. Финансирането е до 80% от стойността на имота, уточняват от Прокредит банк. Това означава, че ако изтеглите 100 000 лева, в края на периода ще сте върнали на банката близо 129 000 лева. На такава ниска лихва обаче могат да се радват кредитополучателите, които имат доход над 3000 лева и заплатите им се превеждат по сметка в банката. В ранглистата на финансовия пътеводител „Моите пари” се нареждат още Търговска банка с годишна лихва от 2.55%, ЦКБ с годишна лихва от 2.60% и БАКБ с 2.7%. Върнатите в края на 20-годишния период суми стигат до 131 700 лева.

В акция в момента е и Пощенска банка в своя „месец на жилищно кредитиране”, която обещава през октомври кандидатите за кредит да спестят до 700 лева от първоначалните разходи заради нулеви такси - без удръжки за оценка на кредитоспособността, без първоначална такса при рефинансиране на външни заеми и др. Финансирането е до 85% от пазарната оценка на обезпечението.

Лихвите всъщност са доста разтегливо понятие. При някои банки те са фиксирани за някакъв период от време, но при повечето са обвързани с 6-месечния Euribor. Неговото ниво се преизчислява и променя 2 пъти в годината - на 1 март и на 1 септември, и е валидно за половин година. Както е по закон, банките предлагат лихва и при т.нар. "ограничена отговорност на кредитополучателя". Тя по правило е с минимум 1% по-висока от другата, защото - в случай че се стигне до принудително изпълнение - банката може да вземе само ипотекирания в нейна полза имот, за да погаси задължението, независимо от размера на дълга. 

За първите 8 месеца на 2020 г. експертите на Пощенска банка отчитат ръст от 11% в средния размер на кредита, който достига 72 300 евро. Освен по-големия среден размер на кредита, през 2020 г. се увеличават и запитванията за жилищен кредит с 13% спрямо тези от 2019 г. Най-активно продължава да е търсенето на жилища в София, Варна и Пловдив, които формират около 80% от новите заявления за ипотечен кредит в банката.

Според вътрешната статистика на институцията най-често от възможността за жилищен кредит се възползват хора с висше образование на възраст между 30 и 40 години и с доходи над средните за страната. Те търсят да закупят предимно тристайни апартаменти монолитно строителство. Прави впечатление, че през първата половина на 2020 г. се регистрира и ръст с близо 15% в средния нетен месечен доход на кредитоискателите спрямо същия период на миналата година, отчитат още от банката.

 

10% повече сделки в Пловдив

Данните на Агенцията по вписванията потвърждават оптимизма на банките. Общо за страната през второто тримесечие на тази година са регистрирани 37 903 имотни сделки. Средното увеличение спрямо първото тримесечие на 2020 е минимално - с 0.55%, но има голяма разлика в пазара на имоти в различните градове на страната. Така например в Пловдив ръстът е над 10%, като през периода април-юни са вписани близо 3000 продажби. Сделките в София пък са с 20% отгоре, а във Варна - над 6 на сто.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?