49

Лихвите по депозити отлепят от нулата

Банките премахват таксите за свръхналичност след решението на ЕЦБ за вдигане на лихвата

Колелото се завъртя - Европейската централна банка вдигна основната лихва с 0.5 пункта и банките в България реагираха доста скоростно. Както „Марица” прогнозира, промяната от ЕЦБ ще се отрази първо в премахване на някои такси, които ограничават спестяванията на българите, а после и в промяна на лихвите. Практиката е първо да се вдигне лихвата по новосключени кредити, а след това и на старите клиенти.  

Промените на банковия пазар у нас дойдоха наистина бързо. ОББ и КВС Банк (доскорошна Райфайзенбанк) обявиха, че от днес премахват таксата си за наличност за големите влогове. Правилото важи както за физически, така и за юридически лица. За ОББ таксата върху наличности по разплащателни и спестовни сметки, които надвишават 400 000 лева или тяхната равностойност в чужда валута (с изключение на сметки в долари), е 0.7%. Таксата се начисляваше на годишна база и се плащаше ежемесечно. За КВС Банк (Райфайзенбанк) промяната е още по-чувствителна, защото там прагът, над който се начислява такса от 0.7%, е 200 000 лв.

Пощенска банка също обяви, че премахва таксите за съхранение на парични средства по влогове, депозити и разплащателни продукти както за физически, така и за юридически лица. Това стана още на 25 юли. Дотогава банката също начисляваше 0.7% върху всички суми над 200 000 лв.

Първа обаче беше една от малките банки у нас - TBI Bank. Любопитното в политиката на финансовата институция бе, че за физически лица такава такса въобще не бе въвеждана, а спестяванията там все пак носеха някаква доходност.

Финансови анализатори прогнозират, че другите ефекти от решението на ЕЦБ за вдигане на лихвата за първи път от 11 години насам ще се проявят масово у нас до края на годината - повишаване на лихвите по депозити и съответно по кредити. Това е така, защото у нас преди няколко години беше премахнат индексът СОФИБОР и много от банките въведоха т. нар. референтен лихвен процент, който по закон не бива да е субективен. Много от банките го базират на средната цена на депозитите, която банките докладват към БНБ. Този процент ще започне плавно да се увеличава, но със забавяне от поне 2-3-4 месеца, счита Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България. По текущите ипотечни кредити, ако през септември Европейската централна банка повиши още веднъж лихвите с половин процент или с четвърт, тогава банките ще започнат да увеличават текущите лихви на сегашните кредитополучатели, казва още експертът.

Колко носят парите в банка 

Според класацията на финансовия сайт "Моите пари" в момента най-добрата доходност по 12-месечен депозит е малко над 1% годишно. Офертата обаче е само една - на Инвестбанк, и е за 1.11% в лева и евро. Оттам нататък в топ пет влизат само предложения с лихва под 1%. 0.9% е при TBI Bank, 0.75% е в BigBank, 0.6% е в Д Банк, Те Дже Зираат Банк и БАКБ. Почти същите банки предлагат и най-добрата доходност за 24-месечни депозити, като най-високата лихва е 1.5%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 16:05

обедняваме ФАКТ

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 16:02

капитализъм в ДЕЙСТВИЕ

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 16:02

НЕ теглете КРЕДИТИ не ставайгте жертви на ЛИХВАРИ ЧСИ КОЛЕКТОРНИ МУТРИ

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?