Следвайте ни

Лихвата по детските влогове стана кръгла нула

Въпреки нищожната доходност депозитите на граждани продължават да растат

Нулевите лихви не пожалиха и детските спестовни влогове. Една от банките в топ 3 официално обяви, че в края на лятото променя лихвената си политика и  започва да олихвява дългогодишните спестявания с лихва от 0,00%. Добрата новина в случая, че този тип банкови продукти нямат други такси, така че скътаните пари ще се обезценят само с процента на инфлацията. Кръгла нула е лихвата при детските влогове на Банка ДСК, независимо в каква валута се спестява. Една идея по-изгодно излиза детската спестовна сметка ДСК Бъдеще, където лихвата зависи от възрастта на титуляря, но при всички случаи е нищожна. Парите носят доходност от 0.03% годишно, ако детето не е навършило 3 години, 0.02% до 8-годишнината му, а след 13-ата година въобще не се олихвяват. Тенденцията е ясна и вероятно скоро ще бъде копирана и от другите търговски банки. В момента влог на името на дете може да се олихвява с нива между 0.6% в БАКБ, 0.5% в Пощенска, 0.4% в ПИБ и 0.16% в Алианц банк. 

Обикновено детските спестовни влогове се откриват от родители или баби и дядовци в полза на малчуган и по стар социалистически обичай там се трупат пари я за следване, я за абитуриентски бал. Право да се разпорежда със сумите титулярят получава едва след като навърши пълнолетие.

Банките обявяват промените в лихвите и таксите на сайта си и дават двумесечен срок на клиентите си или да ги приемат, или да се откажат от договора, без да дължат неустойки за това. Правилата са заложени в чл. 62, ал.1 от Закона за платежните услуги и платежните системи. Ако банката не е уведомена писмено, че клиентът се отказва, се счита автоматично, че е приел промените.

Лихвата и по разплащателна сметка в много банки вече е 0%, а такива имат почти всички българи. Нулевата лихва обаче не е чувствителна промяна, защото от години олихвяването по този масов продукт е малко над 0. Нищожна доходност носят и стандартните депозити в лева - за една година между 0.5 и 1 процент. 

= Парадоксът продължава = 

Парадоксално, но ниските проценти не спират българите да държат парите си в банки. Спестяванията на физически лица достигат до 52 милиарда лева, което е увеличение с 9 на сто спрямо 2018 г. Причината, както е ясно, не е доходността, а по-скоро сигурността на парите. Последната справка на БНБ сочи, че намалява броят на малките депозити, но се увеличат тези от над 20 000 лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Петя

28.06.2019 | 07:52
6 0

И аз направих детски влог 2008г. На моят внук и след 10 г. установихме ,че сметка има , но пари няма в нея. Отговорът на банка беше, не съм внесла пари. А въпросната банка е "Експресбанк" Това е! Никакви жалби ,никакви молби, нищо не помогна да намерим парите.

кръгла нула

27.06.2019 | 18:10
5 3

кръгла нула е правителството - но като гледам колко хора са коментирали, значи няма такива влогове изобщо.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?