Следвайте ни

Губим 3,6% от парите, ако ги държим в банка

viber icon

Трупането на спестявания в банка става все по-неизгодно. Влоговете и на бизнеса, и на гражданите вече масово носят отрицателни лихви. Още по-лошата новина е, че финансовите институции час по час сменят тарифите си и лихвите по спестовни сметки и депозити намаляват още.    

През декември месец 2019-а депозитите са се олихвявали с 0,2%. На фона на годишна инфлация от 3.8% реалната лихва е отрицателна: минус 3.6%. Това коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев в редовния месечен икономически обзор на банката. Идентична е ситуацията и с кредитите. Среднопретегленият номинален лихвен процент при заемите към декември месец е 4%, но намалена с инфлацията, лихвата клони към нула: 0.1%.

„Сигналите, които дава Европейската централна банка, са, че не се очаква скорошно повишение на основния лихвен процент. Това означава, че и лихвите в България през тази година ще останат на ниски нива“, допълва Калчев.

В обзора на банката е посочено още, че кредитирането бележи годишен ръст за 39-и пореден месец. Той е средно около 5% и е здравословен за българската икономика. Ръстът на кредитирането се дължи на ниските лихви и на растежа на икономиката, който според НСИ е 3.5% за 2019 г. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?