46

Лидл България: За 10 години сме инвестирали 1,2 млрд. лв. в България

Внесените в бюджета  средства от данъци, осигуровки и акцизи от 2010 г. до 2020 г. са близо 1 милиард. Чрез нас над 250 български производители получиха достъп до европейския пазар

Във връзка с публикация на в. "Марица" от 13.01.22 г. бихме искали да заявим следното: изразяваме категоричното си несъгласие и се противопоставяме на съдържащите се в статията внушения и необосновани интерпретации на коректно публикуваните и заверени от регистриран одитор финансови отчети на "Лидл България". Компанията  нееднократно е подлагана на независими одити и данъчни проверки от контролни органи и като един от най-големите инвеститори, данъкоплатци и работодатели в страната, "Лидл България" няма да допусне доброто й име да бъде накърнявано чрез внушения за злоупотреби, които не само не извършва, а срещу които води активна политика.

За период от 10 години "Лидл България" е инвестирала 1,2 млрд. лв. - единици са фирмите в България, които могат да посочат по-висок размер на инвестиции в страната.

В.З.: Компанията е и сред най-големите данъкоплатци и работодатели в страната,

като платените данъци, осигуровки и акцизи от 2010 г. до 2020 г. включително са близо 1 млрд. лв. Платените данъци само за 2020 г. възлизат на 190 млн. лв. Тези числа са публично достъпни и в нашите годишни финансови отчети, подадени в Търговския регистър, още на 27.08.2021 г., месец преди крайния срок от 30.09.2021 г., удължен във връзка с пандемията.

Относно цитираната оценка на социално-икономическото въздействие от дейността на "Лидл България" за 2019 г., наречена

В.З.: „Ефектът Лидл“,

изготвена от Института за пазарна икономика, бихме искали да уточним, че тя представлява създадено съвкупно търсене в размер на 1,12 млрд. лв. за българската икономика.И този принос за икономиката е в резултат на дейността на компанията, при това само за една година.

Като отговорно предприятие спазваме данъчните си задължения и полагаме усилия, надхвърлящи законовите изисквания, за да осигурим подобно поведение от страна на всички наши български доставчици, с което да допринесем за пресичане на сивата икономиката като цяло. Лидл България работи с над 250 български производители и в практиката си никога не е налагала такси за рожден ден, входни такси, промоции към своите доставчици. Нещо повече, "Лидл България" е единствената търговска верига, която предоставя несравними възможности за износ на българските компании на 24 европейски пазара – за 5 години (2016-2020) български компании са реализирали износ за над 142 млн. лв. Само за периода януари-октомври 2020 г. износът за българските компании възлиза на над 50 млн. лв. и това е резултат, осъществен в година на криза.

"Лидл България" е сред водещите работодатели в страната и предлага едни от най-високите нива на възнаграждения в сектора на търговията и средно за икономиката в България - над 50% над средната стойност за икономиката като цяло. Търговската верига е

В.З.: носител на международното отличие TopEmployer за две поредни години

– международно признание, което отличава компании от цял свят за прилагане на доказани работодателски практики и политики.

От стъпването си на пазара през 2010 г. до този момент компанията винаги е доказвала, че подхожда честно, отговорно и законосъобразно спрямо клиентите, служителите, бизнес партньорите, околната среда и местните общности. Като отговорна и прозрачна компания "Лидл България" съобразява цялата си дейност както с изискванията на приложимите закони, така и с високите етични стандарти за отговорно и устойчиво българско предприятие.В този смисъл очакваме медиите и журналистите да се водят в работата си от професионални стандарти и етика, която изисква проверка на фактите и обстоятелствата, преди да бъдат публикувани конкретни внушения или твърдения, неотговарящи на обективната обстановка. Оценката на платените данъци и такси, износът на български продукти и направените инвестиции зависи от позоваването на сравними числа и документи, липсата на които води до подценяване на всякакви усилия, зад които стоят системна и качествена работа на компанията на българския пазар в продължение на 10 години.

Спазвайки изискванията на българското законодателство, ние очакваме подобно поведение и по отношение на репутацията на "Лидл България", като сме готови да защитаваме доброто си име с всички законови средства.

Още веднъж в заключение бихме искали да подчертаем, че "Лидл България" смята публикуването на невярна информация по отношение на дейността му, както и целенасоченото им интерпретиране с цел заблуждаване на обществеността, за нарушение на правата на компанията.

Екипът на "Лидл България"

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Инвеститори

Инвеститори

19.01.2022 | 12:55

Е като започнат да ги хвалят тези инвеститори то чак става обидно да ни смятат за будали. Ако искаш да имаш къща нали трябва да я построиш или купиш от някой, това е инвестиция за лични нужди, ама като строиш или купуваш нещо с цел производство или търговия естествено то носи печалба, затова не разбирам защо от години се вдига толкова шум за тези инвестиции които носят печалба и пълнят нечии джобове, то това е пълна глупост да се говори така. Едно време се приказваше че Форд направил първият милион като купил една ябълка, продал я с парите купил две, продал и тях и така станал милионер, да ама инвестирал в първата ябълка, та така и с тези инвеститори, има инвестиции има печалба тяхна си е, но всичко става с на клиента парите, това е, за това клиента трябва да е номер едно а не инвеститорите. Старите хора казваха, не ми хвали стока хвали му пазар.

Отговори
0 0
До "хах"

До "хах"

18.01.2022 | 16:19

Да ти кажа - от всяко дърво с вирка не става. Когато произвеждаш нещо, бракът си е загуба на 100%. Но когато произвеждаш имитация, полученият брак е редовна продукция. А страната ни доказа, че при немските търг@ши у нас, това е практика. И друго - вложените средства със сигурност не са по-малко от изнесените от страната.

Отговори
1 0
Томас

Томас

18.01.2022 | 13:12

Щом твърдите че сте коректни, защо храните в България са с по=ниско качество от тези примерно в Германия и Австрия

Отговори
5 1
Хах

Хах

18.01.2022 | 15:37

Извинявай,ама ти някакво доказателство имаш ли за това?Или си поредният с приказките на маса?Мога да ти кажа,че за производството на едно и също изделие с "високо" и "ниско" качество,суровините и с това - крайният продукт излиза на почти еднаква цена,с разлика 1-2 ст.....та никой няма да тръгне да ти произвежда по-лошо и да рискува името си заради тая "супер далавера"

Отговори
0 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?