Следвайте ни

Левовете в евро. Без паника, моля!

Не обръщайте отсега спестяванията си в новата валута, за да не губите от курсовите разлики. Банките ще ни ги обменят безплатно през 2024 г.

viber icon

От 1 януари до 31 януари 2024 г.  ще пазаруваме в магазина и в левове, и в евро. Това е срокът, в който можем да пазаруваме с двете валути. От първи февруари обаче трябва да си плащаме сметките единствено в евро.  И не, периодът не е кратък в сравнение с доста други страни - членки на еврозоната. Словения например игра по сценария „big bang“ с период на двойно обращение, продължаващ едва 14 дни през януари  2007 г.  При Литва също беше толкова. 16 дни пък беше преходът в  Словакия през януари 2009 година. В един предварителен вариант на Националния план на въвеждане на еврото в България ставаше дума за 6-месечен период, в който и националната валута, и европейската да са равностойни, но в крайния вариант това е отпаднало. Всъщност детайлите по въвеждането на единната валута у нас съвсем не са ясни, докато документът не бъде пуснат за обществено обсъждане. 

Ще стане лесно

Левовите суми по банковите сметки на граждани и бизнес автоматично ще бъдат превалутирани в евро. Няма да има нужда от ходене по офиси, подаване на заявления и таксуване на операцията. Поне такъв е опитът на другите държави. В България почти всички имат най-малкото една разплащателна сметка, по която се получават заплати и пенсии, и там ще стане безболезнено. Ще трябва да има разхождане до банков офис обаче за „джобните пари“, освен ако не похарчите целия кеш през януари 2024 г.

Не бързайте отсега да обръщате левовите си сметки и спестявания в евро, защото ще загубите от курсовите разлики, съветва финансовият анализатор Светозар Гледачев. При автоматичното превалутиране курсът ще е 1.95583 BG за евро, докато сега и в обменните бюра, и в банките има различия, за да може да се реализира печалба от операцията.  

Цените съвсем леко нагоре 

Възможно е цените наистина да се вдигнат минимално заради закръгляването, смята финансистът. Но като цяло валутата въобще не е фактор в ценообразуването на нито една стока. Цената и на сиренето, и на дънките се определя от разходите по производство, пазара, конкуренцията и платежоспособността на купувачите. Най-пресният пример с търговски хватки при въвеждането на еврото бе в Гърция, когато за един месец цените наистина се напомпаха, напомни Светозар Гледачев. Връщането към старите нива стана съвсем естествено и бързо.  

Заплатите и цените може да имат отклонение под 1% и то ще дойде именно от закръгляването, посочи и бившият зам.-министър Любомир Дацов в телевизионно интервю. Той дори предложи, за да не е толкова голям шокът за българите, една година преди въвеждането на еврото във Валутния закон да се променят два текста ​- в магазините при покупка да бъдат въведени две цени - левова и еврова, както и данъците да се плащат в евро. Като вид суха тренировка.

Лошо ли е без собствена валута

Заклетите националисти сигурно ще намерят във влизането в еврозоната много лош знак за загуба на идентичност. Но въвеждането на евро ще е много добре за гражданите и много зле за олигархията, категоричен е Гледачев.

Сред другите ползи от въвеждането на еврото е по-лесно и изгодно пътуване - нито ще се налага да купуваме евро, нито да продаваме останалия ни кеш. Ще спечелим още и от по-ниски такси при банкови преводи, които у нас са доста високи. Лихвите по кредити пък би трябвало да поевтинеят и да станат като западноевропейските. 

В други страни стана неусетно

В Естония например правителството имаше много инициативи за гарантиране на прозрачността на цените и да се сведат до минимум инфлационните последици. От всички търговци на дребно се изискваше да показват цени и в двете валути за шест месеца преди и след преминаването към еврото. Естонската камара на Търговията и промишлеността стартира специална кампания "Еврото няма да увеличи цената" за търговците. ​Много от тях доброволно се присъединиха, за да покажат, че ще използват справедливо оценяване, и бяха поощрени със стикери. Друга мярка бе разпределянето на калкулатори за пресмятане на курс крони-евро на всички домакинства в страната малко преди деня на преминаването към еврото съгласно техния Национален план.

Латвия пък започна да издава специален вестник за еврото и също да инсталира валутни калкулатори. Правителството й дори отвори зелена телефонна линия за гражданите, за да отговаря на запитванията им. 

И БНБ ще печата новите банкноти

Печатницата на БНБ може да отпечатва и евробанкноти. Акредитация за това съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД ​- София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS - Франция, получи от Европейската централна банка още през  2017 година. Така компанията може пълноправно да участва и в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евробанкноти. Според регламента на ЕЦБ отпечатването на европарите се разпределя между различни национални централни банки - в момента 11. Съответната банка поема разходите за производството на разпределения й дял. Така например през 2017 г. централните банки на Франция, Германия и Италия са произвели 1,7 млрд. банкноти от 50 евро. 

Доста преди да се влее в съвместното дружество, “Печатница на Българска народна банка” АД успешно преодоля две сериозни предизвикателства. При деноминацията на българския лев през 1999 г. повече от 240 000 000 нови банкноти от 6-те номинала са произведени за рекордно кратко време. По своите технически характеристики и защитни елементи нашите банкноти отговарят напълно на съвременната европейска концепция за банкноти. Съвсем скоро след това печатницата произведе всички необходими количества по подмяната на документите за самоличност с новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Petar

Petar

11.07.2021 | 21:17

S euro dva pati po beden narod. Ne pozvolyavayte tova.

Отговори
2 0
поредното изпразване на джобовете

поредното изпразване на джобовете

09.07.2021 | 08:41

Стига с това Евро. Да се вържем към юана.....

Отговори
0 1
ддд

ддд

04.07.2021 | 10:25

пенсионерите са свършени 400 лева 200 евро просяци

Отговори
7 4
Митко

Митко

03.07.2021 | 14:59

Абеии боклуци долни кво евро кви 5 лева бе вие луди ле сте България все гледа да се гласи пред ЕС и да се подмазва еврото ще ебе маиката на цяла България вие сте едни долни подмазвачи пред ЕС цяла България не е съгласна със еврото не стига че ебахте маиката на тая държава сега пък и на европеици ще се правите ама така е народа спи а депотатите си правят каквото искат

Отговори
17 6
Kondio

Kondio

02.07.2021 | 19:02

Sega ako 1 xleb struva 1 lev, to prez 2024 6te struva 1 Euro minimalna pensia-sega 300 Leva, prez 2024 - 150 Euro. A da vidim?

Отговори
29 6
Искам референдум.

Искам референдум.

02.07.2021 | 15:02

Ще станем за резил. Мин. заплата 330 евро. В ЕС дори на седмица взимат повече.

Отговори
47 12
Проверил

Проверил

02.07.2021 | 15:12

Само че в ЕС не прибират част от заплатата в пликове.

Отговори
27 12
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.07.2021 | 14:43

ПРИ СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ПЛЮС КОРОНА ВИРУС-ПЛЮС МИЛИАРДИ ЗАГУБИ ЗА ЕВРОСЪЮЗА---НА ФОНА НА ТАЗИ КАРТИНКА В БЕДНА БЪЛГАРИЯ ИМА СПЕСТЕНИ ПО БАНКИТЕ НАД 40 МИЛИАРДА ЛЕВА--В СЪЩОТО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ДЪЛГОВЕ НАД 2О-МИЛИАРДА --ЕТО КАК КАПИТАЛИСТИТЕ ОТ ЕВРОПА ЩЕ СИ ВЪРНАТ ЗАГУБИТЕ ПО БЪЛГАРИЯ--В 23:55 ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ В КОЯТО ГОВОРИТЕЛ ЩЕ ОБЯСНИ КАК НА КЪСНО ЗАСЕДАНИЕ В БРЮКСЕЛ СА ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ЕДНО ЕВРО ДА СЕ ОБМЕНЯ ЗА 3.95 ЛВ--И НЯМА ДА МОЖЕТЕ НИКЪДЕ ДА ОСПЕЕТЕ ДА СИ СМЕНИТЕ ПАРИТЕ НА СТАРИЯТ КУРС--ПО-ТОЗИ НАЧИН ЕВРОПА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ ДАДЕНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ МИЛИАРДИ-КОИТО ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ МОЖЕ ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕ--ОБМЕНЯЙТЕ СИ ПАРИТЕ В ТВЪРДА ВАЛУТА-ТОВА Е СПАСЕНИЕТО--КУРСА 1.995 ЛЕВА ЗА ЕДНО ЕВРО- ЩЕ БЪДЕ ПРОМЕНЕН --НЕСЛУШАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИБРИЦИ КАКВО ВИ ЛЪЖАТ

Отговори
32 14
БНБ

БНБ

02.07.2021 | 17:52

Депозитите на физически лица са над 63 милиарда. Отделно фирмите държат над 30 милиарда на влогове и депозити. Общата сума наближава 100 милиарда. И никой няма да я краде.

Отговори
10 6
ДО БНБ

ДО БНБ

02.07.2021 | 18:06

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН--НЕМОЖЕ ЕВРОПА ДА ДАВА ПАРИ НА ЗАЕМ НА БЪЛГАРИЯ--МИЛИАРДИ--КОИТО ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ--А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДОКАТО ЧАКА ЕВРОПА ЗАЕМИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ--БЪЛГАРИТЕ ДА СИ СПЕСТЯВАТ В БАНКИ МИЛИАРДИ--ТИ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ--ИЛИ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ ТЕЗИ ПАРИ СЪС СМЯНА НА ВАЛУТАТА ИЛИ ПРОСТО ЩЕ ИЗДУМКАТ НЯКОЛКО БАНКИ ПО ПОДОБИЕ НА КТБ--НЕЗАБРЯВАЙ ЧЕ Е СВЕТОВНА КРИЗА ПЛЮС ПАНДЕМИЯ--И НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАВИ ДЛЪЖНИКА ГАНЙО ДА СИ КЪТА МИЛИАРДИ В БАНКИ-А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ИМА ДА ВРЪЩА ПАРИ--ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ТИ НА МЕН ДА ИМАШ ДА ВРЪЩАШ 100-000 ЛЕВА И ДА МИ КАЗВАШ ЧЕ ЩАЕ МИ ГИ ВРЪЩАШ ДЕСИТИЛЕТИЯ--А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ИМАШ СОБСТВЕНИ ПАРИ В БАНКА 200-000 ЛЕВА--ВЕДНАА ЩЕ ТЕ ИЗДУМКАМ--ЗАЩОТО ТЕЗИ БАНКИ СА ЕВРОПЕЙСКА СОБСТВЕНОСТ--

Отговори
13 6
Пешо

Пешо

02.07.2021 | 10:10

Е, те корумпетата отдавна пълнят шкафчетата в евро. И нали са много умни, за да не се мъчат да ги смятат в лева, хайде България в Еврозоната. А на нас жална ни майка.

Отговори
30 13
Скептик

Скептик

02.07.2021 | 09:55

Като прочета "безплатно" от банка...и "спестявания" при нашите заплати, няма как да съм оптимист за нищо добро...

Отговори
39 5
Патил

Патил

02.07.2021 | 09:04

Живял съм преди и след еврото във Франция. Животът поскъпна три пъти след еврото. Цените са същите както при франка преди 2001. Само че, в евро. Само шест пъти по-високи. Заплатите са се увеличили с 10%.. - това е реалността.Да пази Бог България от еврото. Това е така във всички останали страни, които приеха еврото.

Отговори
62 25
Тиква

Тиква

02.07.2021 | 09:09

Имаш ли си хабер какво означава увеличение на цените с 300 % ? Тия глупости дето си ги писал лъсват като се видят данните за инфлация на Франция.

Отговори
24 22
Препатил

Препатил

02.07.2021 | 09:17

До "патилия" - увеличиха се с 300% само цените на жълтите жилетки, особено шитите на руска шевна машина. Който разбрал - разбрал.

Отговори
20 13
Драган

Драган

02.07.2021 | 10:01

Ти си пълен глупак за да пишеш тези небивалици.Безпардонен измамник и лъжец.

Отговори
18 6
Патил 2

Патил 2

02.07.2021 | 14:39

Франция въведе Еврото през 2001 ако не се лъжа. А у нас от 2000 до сега живота поскъпна 5 пъти без да сме въвеждали Еврото. Средната заплата през 2000 я беше 200 лв, я не. Сега се мръщят и на 1000 лв заплата.

Отговори
13 3
Педро Пенсионера

Педро Пенсионера

02.07.2021 | 15:51

Рапонн, абсурдно е да представяш, колко е зле Русия при Путин и същевременно той да е всесилен да организира революции във: Франция, Испания и да избира американския президент ... Няма какво да те разбират хорат, просто защо не си гений, а неразбран идиотт!

Отговори
6 8
Реално

Реално

02.07.2021 | 16:26

Супер ще печелим в евро

Отговори
5 4
Видял

Видял

02.07.2021 | 16:34

Патил написал си големи глупости които нямат абсолютно нищо общо с истината

Отговори
8 9
Георги

Георги

07.07.2021 | 20:19

Във всяко общество, богатите стават по-богати, бедните по-бедни, това е напълно нормално, нали искахме капиталистическо общество и велика Демокрация.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?